Listhaug: – Blir spennende å se hva som skjer i Danmark og Sverige

Artikkelen fortsetter under annonsen

I alt 7.825 mennesker ble tvangsutsendt fra Norge i fjor. I tiden fremover vil Sylvi Listhaug følge spent med på situasjonen i nabolandene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

PU gjennomførte 8 prosent flere uttransporteringer i 2015 sammenlignet med året før, ifølge statistikken som ble lagt fram mandag. Etaten har dermed mer enn oppfylt regjeringens mål, som var å få transportert ut 7.800 personer i fjor.

33 prosent av de uttransporterte, 2.567 personer, er ilagt en straffereaksjon. De største gruppene blant disse er folk fra Romania (18 prosent) og Polen (11 prosent), fulgt av Litauen (11 prosent) og Nigeria (9 prosent).

Viktig signaleffekt

Innvandringsminister Sylvi Listhaug (Frp) gratulerte PU med en «fantastisk utført jobb i 2015».

Ulike kategorier av uttransporterte:

* 1) Asyl – alle som har søkt beskyttelse (asyl) i Norge og som har fått endelig avslag på en asylsøknad som er realitetsbehandlet i Norge. Inkluderer også de som har et utvisningsvedtak.

* 2) Dublin – de som uttransporteres etter Dublin-avtalen, også de som har et utvisningsvedtak. Dublin-samarbeidet består av EU-landene, Island og Norge. Avtalen regulerer blant annet hvilket medlemsland som skal behandle asylsøknaden. Formålet er å hindre at en person søker asyl i flere ulike europeiske land, men også å sørge for at ett av landene tar ansvar for asylsøkeren.

* 3) Bortvist – personer som er bortvist fra riket fordi de ikke har lov til å være her. Dette kan ha ulike årsaker, men personene som blir bortvist har ikke innreiseforbud etter uttransport.

* 4) Utvist – alle som er utvist fra riket som ikke har søkt beskyttelse (asyl) eller omfattes av Dublin-avtalen. De fleste i denne kategorien er utvist på bakgrunn av straffereaksjon og får et tidsbegrenset innreiseforbud. Brudd på innreiseforbudet er straffbart.

* 5) Andre – personer som ikke omfattes av noen av de andre kategoriene.

(Kilde: Politiets utlendingsenhet (PU))

– Det at de greide måltallet, står det stor respekt av. Det er en god signaleffekt at man får ut dem som har begått kriminalitet og personer uten grunnlag for beskyttelse, sa Listhaug på PUs pressekonferanse.

1.559 personer har blitt transportert ut etter å ha fått avslag på asylsøknadene sine. I tillegg ble 1.144 asylsøkere sendt til et annet land i Europa for å få behandlet søknaden sin der, i tråd med Dublin-reglene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

584 personer ble uttransportert til Russland. Et flertall av disse, 371 personer, ble sendt over Storskog. De fire største gruppene blant disse er folk fra Afghanistan, Syria, Nepal og Pakistan.

PU-sjefen: – Høyeste antallet uttransportinger i historien


Albanere på topp

525 av de tvangsutsendte var mindreårige, og 31 av disse reiste alene.

Italia er det landet PU tvangsreturnerte flest til i fjor, totalt 1.268. Langt de fleste av disse var enten bortvist, utvist eller returnert av andre grunner. En mindre gruppe er såkalte dublinere.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter Italia var det Albania, Russland, Romania og Spania som tok imot flest tvangsreturer fra Norge. På topp ligger albanske borgere med 773 utsendte. Deretter følger nigerianere, afghanere, rumenere og syrere.

Ser mot Sverige og Danmark

­­Til pressen sa Listhaug at hun i tiden fremover vil følge utviklingen i Sverige og Danmark spesielt nøye.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det blir spennende fremover å se hva som skjer i Danmark og Sverige i forhold til grensekontroller. Og se hva som skjer i Norge og andre land når det gjelder innstrammingstiltak.

– For det er klart at signaler går veldig fort ut i verden, så alt det vi gjør er svært viktig når det gjelder hvor mange som kommer hit, sier hun.

Se opptak av hele pressekonferansen her: