Overgrepstiltalt orket ikke være til stede i retten

Saken skal gå for Gjøvik tingrett.
Saken skal gå for Gjøvik tingrett. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Da det hadde gått snaut tre timer av den omfattende overgrepssaken på Gjøvik mandag, uteble den tiltalte 49-åringen fra rettssalen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den 49 år gamle opplendingen har blant annet kronisk migrene og følte seg ikke i stand til å være til stede i salen etter at retten hadde tatt en kort pause mandag formiddag. Det knytter seg nå spenning til om han er i god nok form til å ta fatt på sin forklaring, som etter planen skal starte når retten settes igjen etter lunsj klokka 13.45.

– Han er så dårlig at vi må fortsette uten hans tilstedeværelse hvis retten tillater det. Han håper at han skal være i god nok form til å fortsette etter lunsj, sa mannens forsvarer, advokat Per Espen Eid.

Forsvareren har overfor NTB uttrykt bekymring for om mannen vil være i stand til å gjennomføre rettssaken han er tiltalt i, fordi han lider av flere alvorlige helseplager.

Erkjente over 200 forhold

Allerede før aktor, statsadvokat Jo Christian Jordet, fikk påbegynt opplesningen av den omfattende tiltalen som de neste to månedene skal behandles i Gjøvik tingrett, erklærte 49-åringen seg skyldig i alle forholdene i tiltalen, med unntak to mindre punkter.

Tiltalen omhandler nettbaserte overgrep mot 107 mindre barn, de aller fleste av dem jenter.

Flere av de fornærmede i saken er barn mannen hadde kontakt med gjennom flere deltidsstillinger som musikklærer og korpsdirigent. Han erkjenner gjentatte, fysiske overgrep mot to jenter han hadde som elever, men nekter straffskyld for at han utnyttet tillitsforholdet de hadde til ham for å skaffe seg seksuell omgang.

– Det er dessuten enkelte forhold i tiltalen det er vanskelig å ta stilling til før alle bevis er framlagt. Det får vi komme tilbake til i prosedyren, sa Per da dommeren spurte tiltalte om straffskyld.

107 ofre for overgrep

Totalt omfatter tiltalen 225 tiltaleposter og 110 fornærmede. 107 av dem er blitt utsatt for overgrep, tre andre er avbildet i overgrepsmateriale politiet fant da de aksjonerte mot mannen i oktober 2014.

Til sammen ble det funnet nesten 40.000 overgrepsbilder og 807 timer filmer som framstiller barn seksuelt.

De vesentligste av overgrepene mannen erkjenner å ha begått, er nettbaserte overgrep. Mannen logget seg på chattetjenester som MSN Messenger og Skype, og utga seg for å være mindreårig. Slik opparbeidet han seg tilstrekkelig tillit til at barna han chattet med, kledde av seg og i mange av tilfellene utførte seksuelle handlinger med seg selv, andre barn og dyr.

Risikerer forvaring

Overgrepstiltalen er så omfattende at da aktor hadde lest i rundt en time, hadde han ennå ikke kommet halvveis gjennom de totalt 28 sidene.

Statsadvokat Jo Christian Jordet har varslet at han trolig vil legge ned påstand om at mannen blir dømt til forvaringsstraff. I tiltalen legger han opp til 15 års forvaring, men understreker overfor NTB at beslutningen om hvor lang straff mannen bør dømmes til, etter aktoratets syn, først blir tatt rett før avslutningsprosedyrene om drøyt to måneder.

Les også: Tiltalt for overgrep mot 107 barn – saken kan bli utsatt

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus