Meny

David Bowie er død

David Bowie døde av kreft søndag. Den britiske musikklegenden, som ble 69 år gammel, holdt sykdommen hemmelig.

Fakta om David Bowie

* Britisk komponist, sanger, musiker, produsent, kunstner og skuespiller.

* Født i London 8. januar 1947 og døpt David Robert Jones. Død 10. januar 2016, 69 år gammel.

* Gift med modellen og skuespilleren Angie Bowie fra 1970 til 1980 og med modellen Imam fra 1999 fram til sin død. Har barna Duncan Jones (født 1971) og Alexandria «Lexi» Zahra Jones (født 2000).

* Debuterte med albumet «David Bowie» i 1967 og fulgte opp med «Space Oddity» i 1969.

* Har gitt ut til sammen 26 studioalbum, blant annet «Hunky Dory» (1971), «The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars» (1972), «Young Americans» (1975), «Let's Dance» (1984) og «Black Tie White Noise» (1993), i tillegg til en rekke liveplater og samlinger. To av platene er utgitt da Bowie var en del av bandet Tin Machine.

* Lørdag 8. januar 2016, to dager før han døde, ga Bowie ut albumet «Blackstar».

«David Bowie døde fredfullt i dag omgitt av sin familie etter en tapper 18 måneders kamp mot kreft. Mange av dere kommer til å dele dette tapet og vi ber at dere respekterer familiens ønske om ro i deres sørgetid», opplyses det på Bowies Facebook -side.

Bowie døde søndag, få dager etter at han slapp sitt 29. album «Blackstar» samtidig som han fylte 69 år. «Blackstar», som har sju låter, ble godt mottatt av anmeldere da den ble sluppet 8. januar.

«Veldig lei meg og trist å fortelle at det er sant. Jeg kommer til å være offline for en stund. Glad i dere alle», skriver musikklegendens sønn Duncan Jones på Twitter.

– Et stort tap

I flere år har det versert rykter om Bowies helse, blant annet ettersom han har vært lite i rampelyset de siste årene, ifølge BBC. Hans siste liveopptreden var på en veldedighetskonsert i New York i 2006.

Storbritannias statsminister David Cameron betegner dødsfallet som et stort tap.

– Jeg vokste opp med å lytte og se popgeniet David Bowie. Han var en mester i nyskapning og fornyelse, skriver han på Twitter.

Den skotske førsteministeren Nicola Sturgeon omtaler også dødsfallet på Twitter og forteller at hennes favorittlåt er «Space Oddity».

– Den fikk meg alltid til å gråte da jeg var liten. Den har mye av den samme effekten i dag, skriver hun.

Inspirasjon

Også kjendiser hyller Bowies artistkarriere på Twitter.

– David Bowie var en av mine viktigste inspirasjoner, så fryktløs, så kreativ, han ga oss magi, skriver Kanye West på Twitter.

David Bowie ble født 8. januar 1947 i London. Han fikk sitt gjennombrudd i 1972 med albumet «The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars». Bowie er også kjent for låtene «Space Oddity» fra 1969 og «Let's Dance» fra 1983. Han har også medvirket i en rekke filmer.

David Bowies diskografi

Studioalbum

* David Bowie (1967)

* Space Oddity (1969)

* The Man Who Sold the World (1970)

* Hunky Dory (1971)

* The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars (1972)

* Aladdin Sane (1973)

* Pin Ups (1973)

* Diamond Dogs (1974)

* Young Americans (1975)

* Station to Station (1976)

* Low (1977)

* «Heroes» (1977)

* Lodger (1979)

* Scary Monsters (and Super Creeps) (1980)

* Let's Dance (1983)

* Tonight (1984)

* Never Let Me Down (1987)

* Black Tie White Noise (1993)

* The Buddha of Suburbia (1993)

* Outside (1995)

* Earthling (1997)

* 'hours...' (1999)

* Heathen (2002)

* Reality (2003)

* The Next Day (2013)

* Blackstar (2016)

Live album

* David Live (1974)

* Stage (1978)

* Ziggy Stardust – The Motion Picture (1983)

* Serious Moonlight Tour (1983)

* Glass Spider Tour (1987)

* Tin Machine Live: Oy Vey Baby (1992)

* Santa Monica '72 (1994)

* LiveAndWell.com (1999)

* Bowie at the Beeb (2000)

* A Reality Tour (2010)

Samlealbum

* The World of David Bowie (1970)

* Images 1966– 1967 (1973)

* ChangesOneBowie (1976)

* The Best of Bowie (1980)

* ChangesTwoBowie (1981)

* Golden Years (1983)

* Fame and Fashion (1984)

* David Bowie's All Time Greatest Hits (1984)

* Sound + Vision (1989)

* Changesbowie (1990)

* Early On (1964– 1966) (1991)

* The Singles Collection (1993)

* The Deram Anthology 1966– 1968 (1997)

* The Best of 1969/1974 (1997)

* The Best of 1974/1979 (1998)

* All Saints (2001)

* Best of Bowie (2002)

* Club Bowie (2003)

* The Collection (2005)

* The Platinum Collection (2005)

* The Best of David Bowie (2007)

* Bowie Box Set (Outside, Earthling, 'hours...', Heathen, Reality- 10CD) (2007)



Les også:David Bowie tilbake – i norsk t-skjorte

David Bowies siste musikkvideo til sangen «Blackstar»:

Og ikke minst «Space Oddity»:

Annonse
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus