Mitsotakis ny leder av Hellas' største opposisjonsparti

Kyriakos Mitsotakis (til høyre) er ny leder av det greske partiet Nytt Demokrati.
Foto: Michalis Karagiannis / Reuters / NTB scanpix
Kyriakos Mitsotakis (til høyre) er ny leder av det greske partiet Nytt Demokrati. Foto: Michalis Karagiannis / Reuters / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Aten (NTB-AFP): Kyriakos Mitsotakis (47), sønn av tidligere statsminister Konstantin Mitsotakis, er overraskende valgt som leder av det konservative partiet Nytt Demokrati.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det ble klart søndag kveld etter et landsomfattende valg, der omtrent 325.000 partimedlemmer deltok. Mitsotakis fikk 51 prosent av stemmene og slo favoritten Vangelis Meimarakis (62), tidligere president i nasjonalforsamlingen.

47-åringen får nå oppgaven med å utfordre den karismatiske statsministeren Alexis Tsipras, Syriza-lederen som slo Nytt Demokrati i valg på nasjonalforsamling to ganger i 2015.

Mitsotakis er utdannet i økonomi fra Harvard, tidligere reformminister og en glødende reformator som har uttalt at han kjemper for «sunn fornuft mot populismen». Han har også lovet å føre partiet nærmere det politiske sentrum.

– Jeg står for meritokrati, gjennomsiktighet og like muligheter. Jeg garanterer at vi snart vil danne en sentrum-høyre-bevegelse som vil gi Hellas et pålitelig alternativ i regjering, sa Mitsotakis i et intervju dagen før valget.

Nytt Demokrati, det største opposisjonspartiet i Hellas, har vært uten en valgt leder siden juli, da Antonis Samaras plutselig trakk seg. Meimarakis har ledet partiet siden. (©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus