Regjeringen avfeier kritikk av asylretur til Russland

Frp-leder Siv Jensen forsvarer regjeringens nye asylinstruks, som innebærer at asylsøkere kan sendes tilbake til såkalt trygge tredjeland, som Russland, uten å få søknaden sin realitetsbehandlet i Norge. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Frp-leder Siv Jensen forsvarer regjeringens nye asylinstruks, som innebærer at asylsøkere kan sendes tilbake til såkalt trygge tredjeland, som Russland, uten å få søknaden sin realitetsbehandlet i Norge. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Oslo (NTB): Regjeringen forsvarer at asylsøkere sendes til Russland, mens UDI-ansatte, jurister og organisasjoner mener praksisen er i strid med Norges internasjonale forpliktelser.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fremskrittspartiets leder Siv Jensen ser på Russland som et såkalt trygt tredjeland som asylsøkere kan returneres til.

– Det er ingen grunn til å mene noe annet enn det. Hvis man begynner slik, gjør man seg til overdommer over ganske mange land som er ansett for å være velregulerte demokratier. Det har ikke jeg tenkt å gjøre, sier hun til NTB.

Bakgrunnen for striden er regjeringens asylinstruks fra november i fjor. Den åpner for ikke å realitetsbehandle asylsøknader fra personer som kommer til Norge etter opphold i Russland. Asylsøkere som har hatt opphold i et trygt tredjeland, skal få avslag på sin søknad.

Men fredag skrev norske Amnesty, Norsk organisasjon for asylsøkere og Den norske Helsingforskomité et brev til FN hvor de tok opp sin uro. Den norske praksisen er ikke i tråd med Norges internasjonale forpliktelser, ifølge Helsingforskomiteens assisterende generalsekretær Gunnar Ekeløve-Slydal.

Også innad i Utlendingsdirektoratet (UDI) er det de som mener praksisen er i strid med folkeretten. NTB omtalte torsdag et internt debattinnlegg fra en UDI-ansatt som anfører nettopp dette. (©NTB)