Carl Bildt i Oslo:50 prosents sannsynlighet for at Storbritannia går ut av EU

I HØYRES HUS: Carl Bildt er urolig for at EU-landene ikke holder sammen i dagens stormfulle tider.
I HØYRES HUS: Carl Bildt er urolig for at EU-landene ikke holder sammen i dagens stormfulle tider. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er 80 prosents sannsynlighet for at EU og Storbritannia blir enig om å justere deres EU-avtale. Deretter er det fifty-fifty i folkeavstemningen om britisk EU-medlemskap.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det sa Sveriges forhenværende statsminister Carl Bildt da han lørdag talte til Høyres Europakonferanse i Oslo.

– EU står overfor utfordringer som med alle mulige målestokker må sies å være betydelige, sa Bildt og trakk fram tre navn som symboler:

Davos, Donetsk, Dabiq.

  • Davos er møtestedet for Verdens økonomiske forum, som symboliserer globaliseringen.
  • Donetsk er kjent for konflikten i Ukraina.
  • Dabiq er navnet på tidsskriftet til Den islamske stat.

– Vi lever med et annet Russland enn vi arbeidet med tidligere, og det vi håpet på. Putin aksepterer ikke reglene som gjelder. Han sa at endringer i den skala vi ser i dag, vanligvis har blitt fulgt av kriger, sa Bildt om en av uromomentene.

Blir britene på plass?

Bildt mener de ytre utfordringene gjør det nødvendig å sitte sammen og samarbeide.

– Ingen kan alene håndtere flyktningekrisen og andre kriser. Så er spørsmålet: Klarer man holde sammen? Hva skjer med britene og deres folkeavstemning om EU-medlemskap? spurte han.

Som kjent er det sterke krefter i Storbritannia som vil ha utmelding av EU, populært kalt Brexit. Det ville i så fall bli et sjokk for EU at en av de største medlemslandene forsvinner. Noe slikt har aldri før hendt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Et flertall av britene vil ut av EU

Kjører dragkamp med EU

Statsminister David Cameron har lovet å avholde en folkeavstemning senest i 2017, om ja eller nei til fortsatt EU-medlemskap.

Men forut for det, forhandler Cameron med EU for å få nye betingelser.

Blant de mest kontroversielle kravene fra London, er innskrenkinger i EU-borgeres rettigheter til sosiale ytelser i Storbritannia.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Planen var at EU-toppmøtet i desember i fjor skulle vedta britenes nye EU-betingelser, men det var langt fra noen enighet på plass.

Nå er målet å få til en avtale i februar.

Les også: Britenes EU-medlemskap kan gå på en smell

Bildt: - Verst for britene selv

Bildt tror det er 80 prosents sannsynlighet for at det blir en avtale mellom EU og Storbritannia i februar. Deretter er det fifty-fifty om hva som skjer i folkeavstemningen.

– Sier britene nei, er det ingen tvil om at det først og fremst til svekke Storbritannia. Men det vil også svekke det europeiske samarbeidet, sa Bildt i Høyres Hus.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Blir det utmelding, blir det kompliserte forhandlinger om hvordan de skal komme seg ut av alt de er vevd inn i. Og neste spørsmål blir hvordan britene så skal forholde seg til EU. En norsk løsning, en sveitsisk løsning – eller ingenting?

Les også: Osloforskere gir Storbritannia råd om livet utenfor EU

Hvem skal sette verdens regler?

Ved siden av dette trakk Carl Bildt fram forhandlingene mellom EU og USA om den omfattende TTIP-avtalen om et nordatlantisk frihandelsområde.

– Det dreier seg ikke om betydelige tollsatser, men om hele regelverket som påvirker handelen med varer og tjenester, sier Bildt.

– Et viktig spørsmål for Europa er: Hvem skal sette reglene for handelen i verden?

Les også: EU vil opprette internasjonal domstol for multinasjonale selskaper

Brussels jobb med forkortelser

Bildt listet også opp en rekke prosesser som kjøres i EU nå, også med virkning for Norge som deltaker i EØS-avtalen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– DSM – det digitale indre marked er et annet viktig spørsmål. Her er Norge med i og med EØS. Dette dreier seg om digitale produkter og tjenester. USA og Kina har enhetlige digitale markeder. Det har vi ikke i Europa, og det må vi få.

– CMU, kapitalmarkedsunionen: Den har vært jobbet med lenge, men fikk et tilbakeslag med finanskrisen i verden. Da ble mye renasjonalisert.

– EGS, EUs globale strategi, skal være klar til sommeren i år. Den skal se på instrumentene EU har for å påvirke omverdenen – sikkerhetspolitikken, handelspolitikken, klimapolitikken, oppsummerte Bildt.