Anundsen imponert over innsatsen på Svalbard

Dronning Sonja og justis- og beredskapsminister Anders Anundsen er i Longyearbyen på Svalbard for å se nærmere på skredområdet og for å møte berørte etter skredulykken. Foto: Heiko Junge (NTB scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Justis- og beredskapsminister Anders Anundsen (Frp) sier han er imponert over innsatsen som ble gjort for å redde liv etter snøskredet i Longyearbyen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Anundsen var torsdag ettermiddag på befaring i skredområdet sammen med dronning Sonja.

– Vi har sett på de enorme skadene som er her i Longyearbyen, og vi har fått høre veldig sterke historier fra dem som har vært direkte involvert. Det gjør veldig sterkt inntrykk, sier Anundsen på telefon til NTB.

– Jeg er utrolig imponert, både over den innsatsen som nødetatene har gjort, og den innsatsen som alle som bor her, har gjort. De stilte opp og jobbet beinhardt for å redde liv, sier han.

Les også: Forsker mener skredfare ikke burde kommet overraskende

Store skader

Etter raset ble redningsmannskapene møtt av hus som var flyttet opptil 80 meter nedover. De såkalte spisshusene krasjet inn i andre hus, biler og snøscootere på veien, og på flere av dem ble fullstendig smadret.

To mennesker mistet livet – 42 år gamle Atle Husby og 2 år gamle Nikoline Røkenes. Flere andre ble skadd.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I dag har en del av snøen regnet vekk, men det er fortsatt store snømengder i området, forteller Anundsen.

– Det viser hvor ekstremt vanskelig redningsarbeidet har vært. De har søkt i en blanding av ruiner, biler og svært tung snø. Innsatsen for å håndtere denne krevende situasjonen er helt fantastisk, sier han.

Les også: – Vi er rammet av en stor tragedie

Viser støtte

Fredag vil dronning Sonja og Anundsen møte noen av menneskene som ble direkte berørt av skredulykken. Anundsen sier han er glad for å ha dronningen med seg.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dronningen viser sterk støtte og medfølelse. Det gir styrke til alle som er her, sier han.

Etter skredet, som gikk 19. desember, ble rundt 200 personer evakuert fordi det fortsatt var stor skredfare på fjellet Sukkertoppen. Først tirsdag denne uka fikk de flytte hjem igjen.

Les også: Barn døde etter snøskredet på Svalbard

Artikkelen fortsetter under annonsen

Vil evaluere

Det er også innført daglig skredvarsel i området, og fremover vil både lokale og sentrale myndigheter arbeide med mer varige løsninger.

Innsatsen etter skredet skal også evalueres, varsler Anundsen.

– Vi skal gå igjennom hele hendelsen og se om det er ting som kunne vært gjort annerledes. Det gjør vi alltid etter slike alvorlige hendelser. Men hovedinntrykket jeg sitter igjen med, er at dette er et samfunn som har stått sammen og gjort en enorm innsats, sier han.

Bakgrunn: En død i dramatisk snøskred på Svalbard