Fylkesmannen avdekket lovbrudd på 13-åringens skole

Politiets teknikere arbeider ved hytta der en 13 år gammel jente ble funnet død på Beitostølen nyttårsaften. Saken ble først kjent i mediene søndag 3. januar. Moren til jenta er siktet for grov omsorgssvikt. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Politiets teknikere arbeider ved hytta der en 13 år gammel jente ble funnet død på Beitostølen nyttårsaften. Saken ble først kjent i mediene søndag 3. januar. Moren til jenta er siktet for grov omsorgssvikt. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fylkesmannen har ført tilsyn med det psykososiale miljøet på skolen hvor den 13 år gamle jenta som døde i Valdres tidligere gikk. Tilsynet avdekket flere lovbrudd.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fylkesmannen har ført tilsyn med det psykososiale miljøet på skolen hvor den 13 år gamle jenta som døde i Valdres tidligere gikk. Tilsynet avdekket flere lovbrudd.

Gullhaug skole i Bærum, der den 13 år gamle jenta som døde på nyttårsaften gikk fram til høsten 2012, er ettergått i en fersk tilsynsrapport fra Fylkesmannen i Oslo og Akershus, skriver Dagbladet.

Les også: Isaksen mener flere mobbere må flyttes

Bakgrunnen for tilsynet var klager på skolens håndtering av mobbeepisoder. Høsten 2012 ble skolen også anmeldt for brudd på opplæringsloven, men saken ble senere henlagt. Det var skolen selv som ba om å bli gransket av Fylkesmannen i fjor høst.

I den 44 siders lange rapporten ber Fylkesmannen Bærum kommune om å sørge for at Gullhaug skole retter lovbruddene.

– Tilsynet gjelder Gullhaug skole generelt, denne saken spesifikt og kommunens overordnede system knyttet til lovparagrafen. Den kritikken som nå foreligger er helt betimelig, sier skolesjef i Bærum kommune, Siv Herikstad, til Dagbladet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Rektor ved skolen, Ane Hauge, sier hun ikke ønsker å kommentere rapporten.

Les også: Rektor: – Fikk ingen mobbevarsel om død 13-åring

– Fikk ikke mobbevarsel

I kjølvannet av dødsfallet på nyttårsaften har en rekke personer uttrykt seg kritisk til skolens innsats mot mobbing. Den nå døde 13-åringen gikk på skolen fram til 2012 før hun byttet til en annen skole.

Helen Førland var rektor ved Gullhaug skole i den perioden da jenta gikk i 1– 3. klasse. Hun sier at hun aldri mottok noen mobbeklager vedrørende jenta.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg kjenner meg ikke igjen i de beskrivelsene som kommer. Jeg synes det er fryktelig trist å lese hvordan skolen blir fremstilt. Jeg fikk ingen henvendelser fra denne familien om at jenta ble mobbet, sier Helen Førland til Budstikka.

Mobbe-indeksen fra elevundersøkelsen i 2007– 2012 viser at Gullhaug skole lå på kommunesnittet i 2007, 2008 og 2012, og marginalt over snittet i 2009 og 2010.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det ble gjort veldig mye godt arbeid for å inkludere elevene, og jeg synes det er viktig at det kommer fram, sier Førland til Budstikka.

Vil flytte mobbere

Etter at den nå døde 13-åringen byttet skole i 2012 skal hun ha trivdes bedre, men da hun begynte på ungdomsskolen i fjor høst skal hun ha blitt gjenforent med sine mobbere.

Saken har de siste dagene ført til mye oppmerksomhet rundt mobbing i skoleverket. Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) sier til Dagsavisen at flere av dem som mobber bør flyttes til andre skoler når andre tiltak ikke virker.

– Det er et kjent mønster at det ofte er mobbeofferet som ender opp med å bytte skole. Dette mener jeg er feil, sier Isaksen til avisen.

Moren til den døde 13-åringen, som nå er siktet for grov omsorgssvikt, sa til TV 2 i 2012 at skolebytte kan være løsningen hvis mobbingen ikke blir tatt alvorlig, eller man opplever å ikke blir trodd.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dette er åpenbart en tragisk sak. Vi vet at moren har meldt fra om mobbing, men vet ikke så mye mer om sammenhengene i denne saken, sier Isaksen.

Etter at saken i kom opp, har Fylkesmannen åpnet ny tilsynssak i Oppland, Oslo og Akershus. Både ungdomsskolen og de to barneskolene hvor jenta var elev skal undersøkes. 13-åringen hadde spiseforstyrrelser, og døde trolig av avmagring.