Drapstallet blant de laveste på flere tiår

Blomster på stedet der 28-årige Galina Sandeva ble funnet drept i Bjørvika i Oslo i desember. Saken er én av to fra 2015 som politiet ikke mener å ha løst. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Blomster på stedet der 28-årige Galina Sandeva ble funnet drept i Bjørvika i Oslo i desember. Saken er én av to fra 2015 som politiet ikke mener å ha løst. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Oslo (NTB-Alexander Vestrum): 2015 er blant årene med færrest drap de siste tiårene. Fortsatt står drap eller dødelig vold mot partner for en betydelig del av sakene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ved utgangen av året viste NTBs egen oversikt at politiet har etterforsket 20 drapssaker med 21 ofre. I tillegg kommer ni dødsfall der én eller flere personer er siktet for dødelig vold, og det er ikke uvanlig at politiet skjerper siktelsen underveis i etterforskningen.

Ifølge Kripos, som har ført statistikk fra 1990, har tallet på årlige drap variert mellom omtrent 20 og 50 i perioden. Dermed legger 2015 seg som ett av årene med færrest drap.

Det er flere årsaker til at tallet på drap går ned, ifølge voldsforsker Ragnhild Bjørnebekk ved Politihøgskolen.

– Det har å gjøre med utviklingen av legevitenskap og at sykehusene har blitt kjempegode til å behandle knivstikkinger, forteller hun til NTB.

Dessuten spiller ting som helikoptertransport av de skadde inn, slik at de kan få raskere behandling, understreker forskeren. (©NTB)