13-åring ble funnet død på en hytte

13-åringen som nyttårsaften døde i Valdres var tidligere elev ved Mølladammen skole i Lommedalen.
13-åringen som nyttårsaften døde i Valdres var tidligere elev ved Mølladammen skole i Lommedalen. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Tidligere skolekamerater samlet seg på skolen og i kirken i Lommedalen søndag for å minnes den 13 år gamle jenta som ble funnet død på en hytte i Valdres nyttårsaften.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Moren til jenta er siktet for grov omsorgssvikt og for å ha unnlatt å hjelpe datteren. Jenta ble skrevet ut av skolen i Bærum etter høstferien, og moren skal ha tatt henne med seg på en hytte i Valdres, skriver VG.

Politiet mener at de begynner å danne seg et bilde av hva som skjedde, men ønsker ikke å si noe om dødsårsak. Moren og datteren skal ha vært alene da dødsfallet skjedde.

– Vi har jobbet ut fra en teori, men vil vente med å kommentere ytterligere til vi får svar fra den foreløpige obduksjonsrapporten. Den kommer mandag, sier politiadvokat Julie Dalsveen i Innlandet politidistrikt.

Etter dødsfallet ble moren ivaretatt av helsevesenet, og politiet har ikke kunnet avhøre henne. Det var søndag uvisst når det vil skje.

Bakgrunn: Mistanke om drap på jente (13)

Sjekket adresse

Politiadvokaten bekrefter overfor NTB at barnevernet i lengre tid hadde vært involvert. I slutten av november ble politiet bedt om å sjekke boforhold på en adresse, og dette var samme sted som 13-åringen senere ble funnet død.

– Det hadde kommet en bekymringsmelding til barnevernet. De ba politiet om å sjekke om det var folk på en gitt adresse, sier Dalsveen.

Politiet hadde fått beskjed om ikke å gi seg til kjenne, og de dro derfor til adressen i en sivil bil. Ingen var på stedet da politiet var der, og de gjorde derfor vendereis.

Fra Bærum

Jenta og moren hadde «i noe tid» bodd i Valdres. 13-åringen har vært elev ved to skoler i Bærum, og hun skal ha sluttet på skolen i september, bekrefter kommunen overfor VG.

– Vi vet ikke hva som har skjedd i ettertid, og er sterkt preget av meldingene om hennes død. I dag har jeg vært i kontakt med alvorstyngede rektorer, sier kommunalsjef Siv Herikstad i Bærum kommune til avisen.

Mølladammen skole, der 13-åringen tidligere var elev, holdt åpne dører søndag kveld, skriver Budstikka. Også Lommedalen kirke holdt åpent for å la folk samles til minnestund.

(Saken fortsetter under bildet)

Det ble søndag kveld arrangert en minnestund i Lommedalen kirke for 13-åringen som døde i Valdres nyttårsaften . Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
Det ble søndag kveld arrangert en minnestund i Lommedalen kirke for 13-åringen som døde i Valdres nyttårsaften . Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

– Pågått over tid

Omstendighetene rundt at de to befant seg i Valdres, og hvor lenge de hadde vært der, er noe av det politiet undersøker. Jenta gikk ikke på skole i Valdres, men ifølge NRK skal det ha blitt søkt om at hun skulle få hjemmeundervisning.

– Det er en prioritert oppgave å undersøke med barnevernet, skole og andre offentlige etater hva som har skjedd. Vi har gjort forsøk i helgen, men må fortsette når disse offentlige kontorene åpner mandag, sier Dalsveen.

Politiet mener at den angivelige omsorgssvikten har pågått i lengre tid.

– Moren er siktet både etter den gamle og den nye straffeloven, som trådte i kraft i oktober. Det innebærer at vi mener at dette er forhold som går tilbake i tid, sier Dalsveen.

Luftambulansen varslet

Det var moren selv om ringte nødnummeret på nyttårsaften. Da personell fra luftambulansen kom til stedet, fant de jenta død, og de varslet straks politiet.

Moren ble overlatt til helsevesenet og har vært under behandling siden. Ifølge Dalsveen vil politiet mandag vurdere når de kan avhøre henne.

Morens advokat, Håvard Fremstad, opplyser at heller ikke han har snakket med sin klient ennå.

– Jeg har derfor foreløpig ikke noe å tilføye, sier Fremstad til NTB.

Kriminalteknikere har gjennomført undersøkelser på stedet med teknisk bistand fra Kripos. Politiet har gjennomført flere vitneavhør, og hatt rundspørring i det aktuelle området.

Personvernpolicy