FN urolig for Id-krav for flyktninger

Land og regjeringer i EU må forstå at mennesker på flukt ikke alltid har tid eller mulighet til å få med seg de rette dokumentene, sier pressetalsmann UNCHR i Nord-Europa. Bildet viser familien Nabizadh ankomst til sentralstasjonen i Rostock i september 2015. Familien skulle videre til Sverige.
Land og regjeringer i EU må forstå at mennesker på flukt ikke alltid har tid eller mulighet til å få med seg de rette dokumentene, sier pressetalsmann UNCHR i Nord-Europa. Bildet viser familien Nabizadh ankomst til sentralstasjonen i Rostock i september 2015. Familien skulle videre til Sverige. Foto: Marcus Ericsson / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Om flere land følger Sveriges eksempel med id-kontroller kan det begrense asylretten, mener flere organisasjoner i landet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dessverre er det slik i Sverige at gyldig id-dokumenter har blitt et kriterium for å kunne søke asyl, sier pressetalsmann Mattias Axelsson for UNCHR i Nord-Europa.

Den 4. januar startet Sverige med ID-kontroll ved grensene.

Les også: Flertall av flyktninger jobber for lite til å få opphold

Stigende uro

Axelsson mener at land og regjeringer i EU må forstå at mennesker på flukt ikke alltid har tid eller mulighet til å få med seg de rette dokumentene.

– Det er en enorm påkjenning å være på flukt. Det går ikke å forvente seg at de som har rett til asyl også har rette dokumenter. Det er helt umulig. Men det er her vi har havnet nå dessverre. Vi ser på dette med stigende uro, sier Axelsson.

Les også: Solberg ber nordmenn gi flyktninger en sjanse

Kan søke i andre land

Sveriges justis- og migrasjonsminister Morgan Johansson (S), mener derimot at asylretten ikke blir truet av id-krav. Han påpeker at flyktninger kan søke asyl i andre EU-land.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mai Greitz, formann for den svenske avdelingen av Den Internasjonale juristkommisjonen er delvis enig i dette.

– Det stemmer at det rent juridisk ikke finnes en absolutt rett til å velge land å søke asyl i. Da blir det en de facto innskrenkning av asylretten, mener Greitz.

Les også: Listhaug klar med nye innstrammingstiltak

Farligere ruter

FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) beklager at de ikke fikk mulighet til å ytre seg om lovforslaget i forkant.

– Vi bønnfalt Sverige om å ikke anvende disse mekanismene, og med det flytte ansvaret til andre land, sier Axelsson.

Ifølge UNHCR er det en overhengende risiko for at grensekontrollene driver mennesker uten identitetsdokumenter til farligere flyktningruter, noe organisasjonen advarte om allerede i august.