Meny

Sterk økning i henrettelser i Saudi-Arabia

Saudiarabiske kvinner demonstrerer mot henrettelsen av den sjiamuslimske skriftlærde Nimr al-Nimr. Foto: Ahmed Alfardan / Epa

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Saudi-Arabia gjennomførte minst 153 henrettelser i 2015. Ifølge menneskerettsgrupper er halshogging en vanlig henrettelsesmetode i kongeriket.

Ifølge en oversikt fra AFP ble minst 153 mennesker henrettet i 2015.

Amnesty International sier at antallet henrettelser i Saudi-Arabia i fjor er det høyeste på over to tiår. Det skal være en skarp økning i bruk av henrettelser i narkotikasaker. Til sammenligning ble 87 mennesker henrettet i 2014.

2. januar i 2016 ble det kjent at Saudi-Arabia hadde henrettet 47 mennesker lørdag morgen. En av dem en viktig sjiamuslimsk skriftlærd og flesteparten av de andre for å ha vært knyttet til angrep fra al-Qaida.

Les også: Sjiamuslimer demonstrerer etter henrettelse

Offentlig

Human Rights Watchs har registrert 158 henrettelser i 2015 og 90 i 2014.

Catherin Higham i organisasjonen Reprieve, som arbeider mot dødsstraff, har registrert 157 henrettelse i Saudi-Arabia i løpet av året.

I Saudi-Arabia risikerer man dødsstraff og henrettelse for drap, narkotikakriminalitet og voldtekt. Det er også dødsstraff for ekteskapsbrudd, frafall og heksekunst.

Saudi-Arabia bruker ofte halshogging som henrettelsesmetode. Henrettelsene skjer noen ganger i offentlighet, skriver AP.

Amnesty opplyser at Saudi-Arabia er nummer tre på listen over land i verden som gjennomfører flest henrettelser etter Kina og Iran.

Les også: Forsker: En stor provokasjon fra Saudi-Arabia

Kina og Iran

Antallet henrettelse i Kina er en statshemmelighet, og antallet er ukjent.

– Kina henretter trolig like mange mennesker som resten av verden til sammen, sier Chiara Sangiorgio i Amnesty International.

Minst 1.000 skal ha blitt henrettet i Iran i løpet av 2015, ifølge AP. Organisasjonen Iran Human Rights opplyser at minst 648 personer er henrettet i løpet av årets seks første måneder.

I Pakistan er minst 315 mennesker henrettet og i USA ble det henrettet 35 mennesker i 2015.

Ifølge Amnesty International ble det i 2014 foretatt henrettelser i 22 land. (©NTB)

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus