Sterk økning i henrettelser i Saudi-Arabia

Saudiarabiske kvinner demonstrerer mot henrettelsen av den sjiamuslimske skriftlærde Nimr al-Nimr.
Saudiarabiske kvinner demonstrerer mot henrettelsen av den sjiamuslimske skriftlærde Nimr al-Nimr. Foto: Ahmed Alfardan / Epa
Artikkelen fortsetter under annonsen

 Saudi-Arabia gjennomførte minst 153 henrettelser i 2015. Ifølge menneskerettsgrupper er halshogging en vanlig henrettelsesmetode i kongeriket.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge en oversikt fra AFP ble minst 153 mennesker henrettet i 2015.

Amnesty International sier at antallet henrettelser i Saudi-Arabia i fjor er det høyeste på over to tiår. Det skal være en skarp økning i bruk av henrettelser i narkotikasaker. Til sammenligning ble 87 mennesker henrettet i 2014.

2. januar i 2016 ble det kjent at Saudi-Arabia hadde henrettet 47 mennesker lørdag morgen. En av dem en viktig sjiamuslimsk skriftlærd og flesteparten av de andre for å ha vært knyttet til angrep fra al-Qaida.

Les også: Sjiamuslimer demonstrerer etter henrettelse

Offentlig

Human Rights Watchs har registrert 158 henrettelser i 2015 og 90 i 2014.

Catherin Higham i organisasjonen Reprieve, som arbeider mot dødsstraff, har registrert 157 henrettelse i Saudi-Arabia i løpet av året.

I Saudi-Arabia risikerer man dødsstraff og henrettelse for drap, narkotikakriminalitet og voldtekt. Det er også dødsstraff for ekteskapsbrudd, frafall og heksekunst.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Saudi-Arabia bruker ofte halshogging som henrettelsesmetode. Henrettelsene skjer noen ganger i offentlighet, skriver AP.

Amnesty opplyser at Saudi-Arabia er nummer tre på listen over land i verden som gjennomfører flest henrettelser etter Kina og Iran.

Les også: Forsker: En stor provokasjon fra Saudi-Arabia

Kina og Iran

Antallet henrettelse i Kina er en statshemmelighet, og antallet er ukjent.

– Kina henretter trolig like mange mennesker som resten av verden til sammen, sier Chiara Sangiorgio i Amnesty International.

Minst 1.000 skal ha blitt henrettet i Iran i løpet av 2015, ifølge AP. Organisasjonen Iran Human Rights opplyser at minst 648 personer er henrettet i løpet av årets seks første måneder.

I Pakistan er minst 315 mennesker henrettet og i USA ble det henrettet 35 mennesker i 2015.

Ifølge Amnesty International ble det i 2014 foretatt henrettelser i 22 land. (©NTB)