Brende og Kerry måtte bruke kodespråk

Utenriksminister Børge Brende (H) og USAs utenriksminister John Kerry hadde flere hemmelige samtaler om urantransporten til Iran.
Foto: François Lenoir / Reuters / NTB scanpix
Utenriksminister Børge Brende (H) og USAs utenriksminister John Kerry hadde flere hemmelige samtaler om urantransporten til Iran. Foto: François Lenoir / Reuters / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Oslo (NTB): Utenriksminister Børge Brende (H) og hans amerikanske kollega John Kerry måtte bruke kodespråk når de drøftet detaljene om den strengt hemmelige urantransporten til Iran, skriver VG.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tirsdag ble det kjent at to team fra Statens strålevern bidro til transporten av 60 tonn uran fra Kasakhstan til Iran, som en del av avtalen om Irans atomprogram.

Norge bisto med transporten på oppfordring fra USA, og det var viktig at informasjonen ble hemmeligholdt til oppdraget var gjennomført. Operasjonen var så sensitiv at Brende og Kerry ikke turte å snakke åpent om planene i sine telefonmøter.

– Det var helt avgjørende at vi lyktes i å holde dette hemmelig. Derfor brukte vi koder når vi måtte snakke om dette på telefon, sier Brende til VG.

Urantransporten skjedde i julen, og som en del av avtalen sendte Iran et skip med 11 tonn anriket uran til Russland. Årsaken er at den naturlige uranen som er sendt til Iran vil ta mye lengre tid å utvikle til militære formål enn anriket uran, og på den måten har man begrenset Irans mulighet til å utvikle atomvåpen. (©NTB)