Kongekrabbe-fiskere risikerer minimering av kvoten

Kongekrabbe (Paralithodes camtschaticus) kommer opprinnelig fra det nordlige Stillehavet, men ble satt ut i Murmanskfjorden av russiske forskere på 1960-tallet.
Kongekrabbe (Paralithodes camtschaticus) kommer opprinnelig fra det nordlige Stillehavet, men ble satt ut i Murmanskfjorden av russiske forskere på 1960-tallet. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Godt og vel hundre båter som har fanget kongekrabbe i år, risikerer å få kvoten redusert til en tidel neste år. Grunnen er at de ikke har fisket andre arter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Av totalt mellom 550 og 580 fartøyer har mellom 110 og 130 kun drevet fisket etter kongekrabbe, opplyser seniorrådgiver Ton-Ola Rudi i Fiskeridirektoratet til NRK.

Les også: Har fått 100 arter i Norge – to år på rad

De nye reglene ble vedtatt i sommer og innebærer at kvoten for kongekrabbe kan reduseres til 10 prosent dersom ikke fartøyet tar annen fangst for minst 100.000 kroner samme år. Seniorrådgiver Rudi mener fiskerne burde vært forberedt på endringen.

– Det var jo et moment i høringen av forskriften for 2016 i vår, og så var dette med aktivitetskrav også et tema i evalueringen av kongekrabben i 2014, sier han.

Ifølge NRK bruker flere fiskere romjula til å skaffe nok annen fangst til å slippe reduksjonen i kvoten neste år.

Les også: Systematisk fiskefusk avslørt i EUs kantiner

Kongekrabbe (Paralithodes camtschaticus) kommer opprinnelig fra det nordlige Stillehavet, men ble satt ut i Murmanskfjorden av russiske forskere på 1960-tallet. Siden har den spredd seg både østover og vestover i Barentshavet. Det har vært kommersiell fangst av kongekrabbe i norske farvann siden 2002. (©NTB)