Sunnikrigere rykker inn i Ramadi

Irakiske sikkerhetsstyrker (bildet) har jaget IS ut av Ramadi, og hundrevis av militssoldater skal nå sørge for at jihadistene ikke returnerer til byen.
Irakiske sikkerhetsstyrker (bildet) har jaget IS ut av Ramadi, og hundrevis av militssoldater skal nå sørge for at jihadistene ikke returnerer til byen. Foto: Stringer / Reuters
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hundrevis av krigere fra sunnistammer ble tirsdag utplassert i deler av byen Ramadi, som nylig ble gjenerobret fra IS av irakiske regjeringsstyrker.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– 500 medlemmer av klaner fra Hashed er kommet til det nordlige Ramadi for å delta i operasjoner der og holde frigjorte områder, sier generalmajor Ismail Mahalawi, sjef for operasjonskommandoen i Anbar-provinsen.

Hashed al-Shaabi (Folkelig mobilisering) er en paraplygruppe som først og fremst består av iranskstøttede sjiamilitser som har deltatt i flere operasjoner mot IS. Krigere fra sunnimuslimske klaner som er imot IS, er imidlertid også med.

Bruk av sunnimuslimske militser er et skritt mot å gi den sunnidominerte byen en forsvarsstyrke som både kan hindre at jihadistene kommer tilbake og som samtidig kan godtas av lokalbefolkningen.

Den irakiske regjeringen brukte stort sett regjeringsstyrker for å gjenerobre Ramadi og har unnlatt å bruke sjiamuslimske militser for ikke å provosere lokalbefolkningen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: USA hevder å ha drept ti IS-ledere

Abadi på besøk

Statsminister Haider al-Abadi besøkte tirsdag Ramadi, dagen etter at elitestyrker jagde IS-styrkene ut av sentrum av byen og heiste det irakiske flagget over de offentlige bygningene i sentrum.

Bilder på Facebook-siden hans viste ham mens han heiste et irakisk flagg ved elvebredden og krysset elva på en provisorisk bro som ble lagt etter at IS sprengte de eksisterende broene.

Samtidig var irakiske regjeringsstyrker engasjert i opprenskningsoperasjonene i de siste av nabolagene i byen.

Det er ikke klart hvor det er blitt av IS-krigerne som ble jagd fra byen, men trolig er de dratt til Fallujah, en annen IS-bastion nærmere Bagdad.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Irakiske styrker erklærer seier over IS i Ramadi

Rasert by

Etter hvert som stadig flere deler av byen ble frigjort, ble det klart hvor ødelagt byen er. Ifølge Udhal al-Fahdawi, som sitter i byrådet, er 80 prosent av byen rasert, og deler av byen må gjenoppbygges fullstendig.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Lokale myndigheter skal hjelpe dem som har flyktet fra byen, til å komme tilbake, men miner og eksplosiver som IS har lagt ut, må først fjernes, ifølge Fahdawi.

Over 250.000 innbyggere flyktet fra byen før og under IS' tilstedeværelse. Kilder i byen sier de tror bare 120-130 sivile fortsatt var der tirsdag etter at kampene i sentrum var over.

Stor utfordring

Gjenerobringen av Ramadi regnes som en stor seier for de irakiske regjeringsstyrkene, som nærmest kollapset og flyktet hals over hode da IS inntok Mosul i fjor og Ramadi i mai i år.

– Gjenerobringen av Ramadi er en stor bedrift, men å beholde og styre Ramadi blir en mye større utfordring for Irak, sier analytikeren Patrick Skinner i Soufan Group.

Han sier det gjenstår å se om betingelsene som bidro til at IS fikk fotfeste – voldelig sekterisme, slett styringsevne og korrupsjon – har endret seg tilstrekkelig til å unngå at IS bare setter seg til å vente og returnerer senere.

Etter hvert som regjeringsstyrkene trekker seg ut for å starte nye offensiver mot IS andre steder i Anbar, er det viktig at lokale sikkerhetsstyrker som befolkningen kan godta, overtar, sier han.