Asylfamilie: – Regler er nødvendig, men det er også medmenneskelighet

<p>Siden 2008 har familien fra Sri Lanka bestående av faren Ramamoorthy, hans kone Sureshini og barna Davian (7) og Adina (4), hatt livet sitt på vent, og nå går de en ny usikker tid i møte.</p>
Siden 2008 har familien fra Sri Lanka bestående av faren Ramamoorthy, hans kone Sureshini og barna Davian (7) og Adina (4), hatt livet sitt på vent, og nå går de en ny usikker tid i møte. Foto: NTB scanpix

Asylinnstramningene skal gjøre det vanskeligere for asylsøkere å få permanent opphold i Norge. For en familie fra Sri Lanka, som har hatt livet på vent siden 2008, kan det få store konsekvenser.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En rekke forslag til innstramminger i asylpolitikken ble lagt fram tirsdag, og skal nå ut på høring. Sylvi Listhaug (Frp), den ferske innvandrings- og integreringsministeren, har lagt fram flere tiltak som skal gjøre det vanskeligere for asylsøkere å få permanent oppholdstillatelse i Norge.

Blant annet skal oppholdstillatelsen trekkes tilbake dersom det blir fred eller forhold i hjemlandet som gjør at asylsøkere ikke lenger trenger beskyttelse.

– Jeg synes at regler er helt nødvendig. Men det er også medmenneskelighet. Det hadde vært helt forferdelig om vi måtte reise tilbake til Sri Lanka. Spesielt hadde det vært utrolig vanskelig for barna, sier Krishnamoorty Ramamoorthy til NTB.

Les også: Mot nytt basketak om asylpolitikken i Stortinget

– Nesten alle er drept

Familien Ramamoorthy har vært i Norge siden 2008. De er tamiler fra Sri Lanka, og flyktet fra en blodig borgerkrig som har kostet 100.000 mennesker livet.

Borgerkrigen er nå over, men det er fortsatt et svært spent forhold mellom tamilene og singaleserne i landet.

– Nesten alle jeg kjenner der er drept. Det er fortsatt store politiske problemer på Sri Lanka, sier Ramamoorthy.

Les også: – Stor innvandring har gitt lavere lønnsvekst

Født og oppvokst i Norge

I tre år har familien bodd på Bjørnebekk mottak i Ås kommune i Akershus. Mottaket har omtrent 200 beboere. De fleste er barnefamilier og enslige voksne.

Barna, Davian (7) og Adina (4), er født og oppvokst i Norge. De går på skole og i barnehage.

– Jeg bekymrer meg veldig for deres fremtid. De er født i Norge, og kjenner ikke til noe annet sted enn her. Hvis de nye reglene betyr at vi må dra, vil det være utrolig traumatisk for barna, sier familiefaren.

Han opplyser at de ikke har fått avklart om de vil få asyl i Norge. Det svaret vil foreligge på nyåret.

I år har Utlendingsdirektoratet behandlet tolv saker fra asylsøkere fra Sri Lanka. Ingen har fått opphold.

Les også: Stortinget skal tygge på 100 asylforslag

Personvernpolicy