Nye tornadoer og tordenstormer på vei i USA

Tornadoene som rammet USA i julehelgen, har forårsaket store skader, som her i Holly Springs i Mississippi. Bildet viser restene av en kapell etter tornadoens herjinger.
Tornadoene som rammet USA i julehelgen, har forårsaket store skader, som her i Holly Springs i Mississippi. Bildet viser restene av en kapell etter tornadoens herjinger. Foto: Handout / Reuters
Artikkelen fortsetter under annonsen

Antall omkomne etter ekstremværet i USA var mandag kommet opp i 43. Det er erklært unntakstilstand både i Missouri og New Mexico, og nye stormer var på vei langs Golfkysten.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

De kraftigste tordenstormene ventes i Alabama, Mississippi og Floridas nordvestkyst, ifølge meteorologene, og det er sendt ut tornadovarsel.

Lenger nord ble Chicago-området mandag rammet av sludd som utover dagen skulle gå over til regn, mens det snødde i Wisconsin, Iowa, Nebraska, Michigan og deler av Missouri. Mest snø var ventet i Wisconsin og Minnesota.

Les også: 500 soldater satt inn i flomrammede Nord-England

Feid av veien

Biler er feid av veien, og hus er ødelagt i det voldsomme uværet som har rammet seks amerikanske delstater i julehelgen. I Texas omkom minst elleve mennesker i tornadoer i Dallas-området. Vinden kom opp i nesten 90 kilometer i sekundet.

– Det er snakk om total ødeleggelse, sa Pedro Barineau, talsmann for politiet i Garland i Texas, der åtte mennesker omkom da en tornado slo ned i området lørdag kveld.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Ekstremt julevær flere steder i verden

Flom

I Missouri har åtte mennesker mistet livet i flom. Missouris guvernør Jay Nixon sier at mange er evakuert fra sine hjem, og at fortsatt regn kommer til å forverre forholdene. Guvernøren har derfor erklært unntakstilstand i staten.

I Illinois omkom tre voksne og to barn lørdag kveld da bilen de satt i ble tatt av de voldsomme vannmassene, og mandag var 100.000 kunder uten strøm i Oklahoma og 17.000 strømløse i Texas.

Les også: Uhyre sjelden tornado skaper kaos i Sydney

Tornadoer

Søndag ble det rapportert om tre tornadoer i Arkansas, men det ble ikke meldt om vesentlige skader eller omkomne. To dager før jul krevde tornadoer 18 liv, av dem ti i Mississippi.

I New Mexico har guvernør Susana Martinez erklært unntakstilstand fordi det er ventet at en vinterstorm kommer til å føre med seg 60 centimeter snø øst i delstaten.

Det nasjonale meteorologiske instituttet i USA har kommet med varsler om snøstorm også for Texas og Oklahoma og for kraftig flom i et område som strekker seg fra Texas til Indiana.