Ingen evakuerte på Svalbard får flytte hjem ennå

Ingen av de 80 skredevakuerte i Longyearbyen får flytte hjem før tidligst etter nyttår, opplyser Sysselmannen på Svalbard.

Sysselmann Kjerstin Askholt på Svalbard har måtte evakuerer et stort antall personer i Longyearbyen etter snøskred og fare for nye skred. Ingen av de evakuerte får flytte hjem før etter nyttår.
Sysselmann Kjerstin Askholt på Svalbard har måtte evakuerer et stort antall personer i Longyearbyen etter snøskred og fare for nye skred. Ingen av de evakuerte får flytte hjem før etter nyttår. Foto: Tore Meek / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fakta om snøskredet i Longyearbyen

* Ved 11-tiden på formiddagen 19. desember 2015 gikk et stort snøskred fra fjellet Sukkertoppen i Longyearbyen. Frivillige og hjelpemannskaper rykket raskt ut.

* Atle Husby (42) døde i selve skredet. Nikoline Røkenes (2) døde dagen etter på sykehus.

* Totalt ti hus ble ødelagt av snøskredet. I alt befant det seg 24 personer i husene.

* Til sammen ble 181 personer evakuert etter snøskredet. Fremdeles er omtrent 80 evakuert.

* To dager etter skredet nedla Sysselmannen ferdselsforbud i området.

* Etter snøskredet har Longyearbyen fått daglig varsling om snøskredfare i området, noe stedet ikke hadde tidligere.

* Det er generelt lite nedbør på Svalbard, men rasfare oppstår når sterk vind pakker sammen snøen i fonner i bratte fjellsider.

* Siden 2012 har tre andre personer omkommet i ras på Svalbard. Alle har vært snøscooterførere.

– I samråd med lokalstyret og NVE er det blitt gjort en ny vurdering av skredfaren i Longyearbyen. Ingen av de evakuerte får flytte hjem før etter nyttår, fordi det er en ugunstig værprognose de kommende dagene, forteller sysselmann Kjerstin Askholt til NTB.

Det vil heller ikke bli åpnet for at evakuerte kan hente ut personlige eiendeler fra hjemmene sine i denne perioden, skriver Sysselmannen på sine nettsider.

Det er meldt økt temperatur, nysnø og vind i Longyearbyen fram til nyttårsaften.

Les også: Fare for snøskred i Longyearbyen på Svalbard

Ny vurdering fredag

For at de rundt 80 personene som er evakuert skal kunne flytte hjem igjen, må temperaturen i området synke, slik at snøen stabiliserer seg. Tirsdag og onsdag er det meldt plussgrader og litt regn.

– Men det positive med det ugunstige været som er nå, er at det kan gjøre forholdene mer stabile fra første nyttårsdag. Men vi må være sikre, og sikkerheten kommer først, sier Askholt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

En ny vurdering vil bli gjort fredag 1. januar. Da ser også værprognosene bedre ut. Snøskredfaren i Longyearbyen lå mandag fortsatt på faregrad 3, som betyr at skredfaren er betydelig.

Les også: Fortsatt evakuering etter skred på Svalbard

Mann og barn omkom

Enorme snømasser fra fjellet Sukkertoppen rammet et titall hus noen hundre meter fra hovedgata i Longyearbyen lørdag 19. desember.

42 år gamle Atle Husby døde i selve skredet, mens to år gamle Nikoline Røkenes døde dagen etter på sykehus.

Som følge av ulykken har Longyearbyen fått daglig varsling av snøskredfaren.

Usikkert om evakuerte kan bli boende

Om det i framtida vil være mulig å bo under fjellet der skredet gikk, og om deler av Longyearbyen faktisk må endres i framtida, skal vurderes i tiden som kommer.

– Det gjøres en langsiktig undersøkelse med henblikk på om man kan bli boende i disse husene. Vi diskuterer tilbakeflytting, vakthold og skredvarsling kontinuerlig. Dette vil vi også ta opp igjen etter nyttår, sier sysselmann Kjerstin Askholt til NTB.

Bakgrunn: Jente (2) døde etter snøskredet på Svalbard