Israel planlegger store utvidelser av bosetningene

FN har i gjentatte resolusjoner krevd at Israel slutter å bosette egne innbyggere på den okkuperte Vestbredden, og Den internasjonale domstolen i Haag har slått fast at bosetningene er ulovlige.
FN har i gjentatte resolusjoner krevd at Israel slutter å bosette egne innbyggere på den okkuperte Vestbredden, og Den internasjonale domstolen i Haag har slått fast at bosetningene er ulovlige. Foto: Ronen Zvulun / Reuters
Artikkelen fortsetter under annonsen

Israel planlegger over 55.000 nye boliger i de ulovlige bosetningene på Vestbredden, viser offentlige dokumenter som den israelske organisasjonen Peace Now har fått tilgang til.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dokumentene fra det israelske boligdepartementet avdekker planer om 55.548 nye boenheter på den okkuperte Vestbredden, drøyt 8.300 av dem i tilknytning til bosetningen Ma'ale Adumim rett øst for Jerusalem, i et område kjent som E1.

Dokumentene avdekker også at det planlegges to helt nye bosetninger, Givat Eitam sør for Betlehem og Bitronot/Brosh nord i Jordan-dalen.

Les også: Sterke reaksjoner i Israel på feiring av babydrap

Nye bosetninger

Planene inkluderer også «legalisering» av minst seks såkalte utposter, ved at de offisielt føyes til lista over bosetninger, går det fram av dokumentene som norskstøttede Peace Now har hentet ut.

Israel har etablert over 120 bosetninger på Vestbredden siden området ble okkupert under seksdagerskrigen i 1967.

Høyrenasjonalistiske israelere har i tillegg opprettet over 100 utposter. De fleste av dagens bosetninger har startet som dette.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Israel vil ikke ha med EU i fredsprosessen

Stadig flere

Ifølge offisielle tall bor det nå rundt 700.000 bosettere på Vestbredden, inkludert 300.000 av dem i bosetningsblokker i og rundt Øst-Jerusalem.

Bosetningene er opprettet i strid med den fjerde Genèvekonvensjonen, der det i artikkel 49 heter «Okkupantmakten skal ikke deportere eller forflytte deler av sin egen sivilbefolkning til territoriene som okkuperes».

Et samlet verdenssamfunn fordømmer bosetningene, som palestinske myndigheter mener er det viktigste hinderet for en fredsløsning.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Farlig bilde

– Planene som nå avsløres, tegner et bekymringsfullt og farlig bilde av staten Israel og for utsiktene til en tostatsløsning, konstaterer Peace Now.

– Disse planene er ikke bare i sterkt kontrast til løftene som tidligere er gitt til USA, men truer også alvorlig muligheten for å komme fram til en tostatsløsning, mener organisasjonen, som gjennom sitt norskstøttede Settlement Watch-prosjekt overvåker all israelsk byggevirksomhet i de okkuperte områdene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ulovlige

Dokumentene Peace Now ved hjelp av offentlighetsloven har hentet ut fra boligdepartementet, viser også hvordan israelske myndigheter etter alt å dømme har finansiert en rekke såkalte utposter, til tross for at de offisielt blir betegnet som ulovlige.

Det avdekkes også hvordan boligdepartementet har finansiert kampanjer for å lokke flere israelere til å flytte til bosetninger.

Planene inkluderer utvidelse og fortetting av bosetningene som er bygd i en halvsirkel øst for Øst-Jerusalem, og som i økende grad avskjærer byen fra resten av Vestbredden.

Boligdepartementet planlegger også 21 nye boenheter i hjertet av det muslimske kvarter i Jerusalems gamleby, nær Herodesproten, viser dokumentene.