Advokater etter dødsfallvideo: Skandale at saken ble henlagt

Artikkelen fortsetter under annonsen

Videoen som viser hvordan Erik Are Stedt (35) ble kvalt til døde under en pågripelse på Oslo legevakt har fått mange til å reagere. Umulig å forstå at saken er henlagt, mener advokater.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Maktbruken går altfor langt, og filmen viser ingen nødvergesituasjon. Det kan det ikke være noen tvil om, sier advokat Øyvind Bratlien til NRK.

Han reagerer på at Riksadvokaten ikke mener at det skjedde noe straffbart da to politikvinner og en ambulansesjåfør holdt Erik Are Stedt til han døde, men henla saken.

– Det er en skandale. Det gir et dårlig signal internt i politiet, men også utad, dersom påtalemyndigheten mener dette er akseptabel nødverge, slår Bratlien fast.

Les også: Her er videoen som viser at Erik Are Stedt ble kvalt

– Bør vise varsomhet

Ambulansearbeiderens forsvarer, Christian Hjort, reagerer på Bratliens uttalelser og mener at han feller en dom på grunnlag av videoopptaket.

– I en sak av denne karakter bør det vises atskillig varsomhet med å trekke sikre konklusjoner uten å kjenne hele hendelsesforløpet og hvordan dette ble opplevd av de tilstedeværende, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Helt uholdbar

Advokat Bent Luther, som blant annet har vært forsvarer i Tranby-saken, er imidlertid enig med Bratlien.

– Henleggelsen fremstår som helt uholdbar. Svaret på henleggelsen synes enkelt nok å være at man øyensynlig mener det er for jævlig at en ambulansesjåfør som uoppfordret handler i beste mening for å bistå politiet, skal tiltales for en alvorlig straffbar handling, sier Luther.