Ap vil kartlegge genene til 10.000 nordmenn

Illustrasjonsfoto: Kent Skibstad / NTB scanpix
Illustrasjonsfoto: Kent Skibstad / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Oslo (NTB): Arbeiderpartiet vil samarbeide med Storbritannia om analyse av gener i helseøyemed. Torgeir Micaelsen vil kartlegge 10.000 personer i Norge.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Micaelsen, som er Arbeiderpartiets helsepolitiske talsmann, sier til Aftenposten at riktig bruk av genteknologi gir store muligheter til å redde liv og fremme helse. Britene skal kartlegge arveanlegget til 100.000 personer i England, og Micaelsen mener Norges mål bør være å kartlegge genene til 10.000 personer i løpet av to år.

– Moderne diagnostikk av arvelige sykdommer gjør at vi kan sette i gang livreddende behandling tidligere. Alt dette handler om å ta genteknologi i bruk til det gode for mennesket, sier Ap-politikeren.

Micaelsen ønsker seg målrettede programmer for å finne og analysere gener ved sjeldne sykdommer, i tillegg til pilotprosjekter på kreftområdet. Han ser også for seg at satsingen ser på etiske og juridiske problemstillinger. Samtykke fra pasientene er en forutsetning.

Helseminister Bent Høie (H) vil ikke svare på om han vil kontakte britene for et eventuelt samarbeid, men sier økt bruk av gendata i diagnostikk og behandling allerede er i gang. Dette forventes å bli en permanent del av helsetjenesten. (©NTB)

Personvernpolicy