Eksperter: Alloushs død kan påvirke fredsprosessen

Zahran Alloushs død kan vanskeliggjøre fredsforhandlingene i Syria, mener eksperter.
Foto: Bassam Khabieh / Reuters / NTB scanpix
Zahran Alloushs død kan vanskeliggjøre fredsforhandlingene i Syria, mener eksperter. Foto: Bassam Khabieh / Reuters / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Damaskus (NTB-TT): Fredag kom meldingen om at Zahran Alloush, lederen for den mektige opprørsgruppen Jaysh al-Islam, er drept i et luftangrep. Det kan være dårlig nytt for fredsforhandlingene i Syria, mener eksperter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Alloush skal ha blitt drept i et russisk luftangrep mot Jaysh al-Islams hemmelige hovedkvarter i Øst-Ghouta. Gruppen beskrives som den mektigste og mest velorganiserte opprørshæren i nærheten av Damaskus, der president Bashar al-Assads regjering sitter.

Alloush skal ha vært ideologisk motstander av ekstremistgruppene IS og Nusrafronten. Han sto for en mer moderat form for islamisme og kjempet tilsynelatende for å fjerne de mer ekstreme gruppene fra området Jaysh al-Islam kontrollerer.

Dødsfallet er et av opposisjonens største tap under hele den syriske borgerkrigen, skriver jihadisteksperten Charles Lister ved Brookings Institute.

En annen ekspert, den svenske journalisten og Midtøsten-eksperten Aron Lund, sier at Alloush var svært betydningsfull, og at Jaysh al-Islam var den mest militante av opprørsgruppene som nylig besluttet å møte regimets representanter til direkte forhandlinger i januar.

– Med Zahran Alloushs død kan den ytterst splittede opposisjonens nyvunne samhold falle sammen, sier Lund og påpeker at fredsprosessen kan påvirkes gjennom at Jaysh al-Islam destabiliseres og svekkes. (©NTB)

Personvernpolicy