Åpen for alle - alltid

Tre av fire foreldre jobber frivillig

Illustrasjonsfoto: Berit Keilen / NTB scanpix
Illustrasjonsfoto: Berit Keilen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Oslo (NTB): Norske foreldre deltar mer i frivillig arbeid enn foreldre i Sverige og Danmark. Tre firedeler utfører organisert frivillig arbeid.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Andelen norske foreldre som jobber frivillig har økt fra 58 prosent i 1998 til 72 prosent i fjor, skriver Aftenposten. Også de uten barn jobber mer frivillig nå enn for 17 år siden – 56 mot 48 prosent – men avstanden opp til dem med barn øker.

Totalt oppgir 61 prosent at de har utført frivillig arbeid for organisasjoner, mens tallene fra Sverige og Danmark er henholdsvis 50 og 30 prosent.

– Vi var litt overrasket over at nivået var så høyt. Det tyder på at frivillighet som fenomen har et solid fotfeste i Norge. Men formen og innholdet endrer seg, sier forsker Bjarte Folkestad ved Senter for forskning på sivilsamfunn og frivillig sektor.

At de med barn utfører mer frivillig arbeid, skyldes blant annet at foreldrerollen har endret seg og foreldrene deltar mer i barnas hverdag, tror Folkestad. I tillegg er barnas fritid mer organisert enn den var før. To tredeler av norske barn mellom 10 og 12 år deltar i tre eller flere organiserte aktiviteter hver uke. For ti år siden var det bare halvparten av barna som hadde en så organisert fritid.

Også foreldrene er aktive på flere arenaer. Mens det var vanligst å være frivillig i én organisasjon på 1990-tallet, er det nå like vanlig å jobbe for tre eller flere organisasjoner. (©NTB)