Dette søkte vi mest på i 2015Therese Johaugs truse var et av de mest søkte ordene i 2015

Søkevanene våre viser at vi er opptatt av nyheter og folk.
Søkevanene våre viser at vi er opptatt av nyheter og folk. Foto: NTB Scanpix/faksimile/Falun2015.com
Artikkelen fortsetter under annonsen

Startsiden.no har gått gjennom nordmenns søkevaner i 2015. Her er nyhetene og menneskene vi var opptatt av i 2015.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Søkevanene våre sier så mye om hvem vi er, sier Sissel Eng, produkt- og markedsdirektør i ABC Startsiden.

– Årets søketrender viser at vi er opptatt av nyheter og kjente personer i både Norge og resten av verden, men også at vi søker for å lære, enten det er nye triks i Windows eller å lære seg å knyte slips.

Søketoppen er basert på Startsidens egen søkehistorikk. Her er lista, måned for måned.

Les også: Se bildene av Norge gjennom 100 år

Januar

Den største nyhetshendelsen denne måneden var uten tvil skytingen i lokalene til det franske magasinet Charlie Hebdo 7. januar. Emneknaggen #JeSuisCharlie sprer seg på nettet. Vi søkte etter nyheter og informasjon om det satiriske magasinet som er kjent for sin uredde journalistikk, og som har måttet betale for det flere ganger.

TV-serien «Kampen om Tungtvannet» på NRK gjorde at interessen for 2. verdenskrig igjen fikk en oppsving. Historien om den norske industriens samarbeid med tyskerne var kanskje ikke kjent for mange av oss før nå, og vi ville vite mer om hva som egentlig skjedde

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Frokost er alltid et populært søk i januar. Dette er jo tiden for å revurdere vanene våre, og alle vet jo at dette er dagens viktigste måltid. Vi ville ha inspirasjon til frokoster som er både sunne og gode.

Les også: Norges merkeligste landssvikersak

Februar

VM i Falun ble en folkefest både i Falun og på internett. Våre jenter og gutter i løypa var helter også i søkefeltet hele måneden, spesielt Petter Northug og Therese Johaug.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det var ikke bare navnet Johaug som var populært. Da hun ble spurt om hvilket undertøy hun brukte under skidressen under en pressekonferanse, dukket det plutselig opp svært mange søk etter «Therese Johaug» og «string truse». Johaug selv ble ganske provosert av spørsmålet, men hva hun tenker om søkeordene vites ikke.

2. februar kollapset Skjeggestadbrua, og vi søkte etter nyheter om den dramatiske hendelsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Her reagerer Johaug på trusespørsmålet

Mars

Den tida igjen - selvangivelsen datt ned i innboksen, og vi forsøkte å logge inn i Altinn - igjen og igjen.

Hval sjokolade fikk både sympati og nye tilhengere etter TV-programmet «Matvarekrigen» på NRK. Der kom det fram hvordan små produsenter som Hval ble presset ut av de store gutta, og folk ble både provosert og interessert i å finne ut hvor denne Hval-sjokoladen ble solgt.

Jeremy Clarkson i «Top Gear» var allerede kjent for sitt temperament, men det fikk alvorlige konsekvenser da han ble suspendert fra BBC etter en voldsepisode i mars. Han hadde imidlertid fansen med seg, og det ser ut til at han stadig er like populær selv om han av og til har litt kort lunte.

Les også: Folkeopprør mot matvarekjedenes makt

April

Lammestek og lammelår - vi lurte alle på hvordan det tilberedes - i alle fall ifølge søketoppen for april. Hvorfor spiser vi lam til påske? Det står i Bibelen at Jesus ble ofret som et uskyldig lam, og offerlammet er fortsatt tradisjon i jødedommen. I dag er nok nordmenn mest opptatt av hvor godt det smaker.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Bruce - nå Caitlyn - Jenner (66) prydet coveret av Vanity Fair med ordene «Kall meg Caitlyn», og stilte i et dønn ærlig intervju hos amerikanske ABC News. Den ekstreme forvandlingen pirret nysgjerrigheten også hos nordmenn.

Les også: Bruce Jenner: – Kall meg Caitlyn

Mai

Mai er en måned for finkledde anledninger. Vi søkte på bunad og festdrakt og alt som hører til.

Å knyte slipsknute er en døende ferdighet - i alle fall om vi skal tro søketoppen for mai. Før lærte vi det av far eller en annen voksen, og kunne det resten av livet. Nå er det internett som lærer oss hvilke knuter som er best (les: enklest) og hvordan man gjør det - hver eneste gang.

Tone Damli er stort sett et aktuelt navn blant norske søk, men da hun i mai skulle selge leiligheten på Frogner, fikk hun enda mer oppmerksomhet - både fra mediene og folket. Ifølge megleren gikk leiligheten «høyt over taksten», som var satt til 8,2 millioner kroner.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Isbit-trikset som fikser skjorterynker

Juni

Når kommer skattepengene? lurte vi på i juni. Vi ville vite om vi var blant de heldige som fikk dem før ferien - eller om vi måtte vente helt til høsten, da lommeboka kanskje trengte det aller mest.

Vi fulgte spent med på direktesendingene av Norway Chess, det første store sjakkturneringern som har blitt arrangert i Norge. Det ble Veselin Topalov som stakk av med seieren til slutt. Vårt store håp, Magnus Carlsen, gjorde det ikke så skarpt som håpet, og tapte blant annet for kamerat og sin tidligere trener Jon Ludvig Hammer.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Grillsesongen startet for mange, og potetsalat var helt uunnværlig tilbehør, skal vi tro søketrendene.

Les også: Slik unngår du å betale for mye skatt

Juli

Det er ingen måned vi er så opptatt av været som juli. Med så ustabilt sommervær Norge kan ha, er ikke det rart.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Olsok var et av de mest søkte ordene denne måneden. For hva er egentlig Olsok? De som søkte fant ut at vi feirer dødsdagen til kong Olav den Hellige. Olav Haraldsson falt i slaget på Stiklestad 29. juli 1030.

Windows 10 ble en stor endring for mange da Microsoft lanserte sitt nye operativsystem. Det var tydelig at vi hadde mange spørsmål om dette nye universet. Hvordan setter man egentlig ny startside i Edge? Og MÅ man virkelig oppgradere?

Les også: Derfor feirer vi Olsok

August

Det nærmet seg kommunevalg, og vi var absolutt ikke sikre på hva vi skulle stemme, for valgomat var blant de mest populære søkene i august.

Leonard Cohen spilte i Oslo Spektrum i august, og var en ettertraktet mann også i søkefeltet.

Blåbærsesongen var godt i gang, og vi søkte etter oppskrifter på hva vi kunne bruke fangsten til. Syltetøy og pai var favorittene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Hun er Høyre-toppen som stemmer Ap

September

Samtidig med kommunevalget var det også kirkevalg. En del av oss trengte å finne ut hva det faktisk var.

Det kanskje verste med overgangen til Windows 10 var at kabal ikke lenger var gratis. Hvis du ikke betaler får du nemlig nå en versjon med reklame. Det tok ikke lang tid før gratis kabal havnet i søketoppen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

28. september var det total måneformørkelse, også kalt «supermåneformørkelse». Supermåne kaller vi det når det er fullmåne samtidig som månen er så nær jorden som den kommer, som gjør at den ser ekstra stor ut. Dette er svært sjeldent, og nordmenn kastet seg over søkefeltet for å finne ut mer om den.

Les også: – Alle fortjener frihet til å leve med den de elsker

Oktober

Oksfjellet i Kåfjord raste og beveget seg i tillegg flere centimeter i starten av oktober, og vi fulgte nøye med på hvordan dette skulle gå. En stund trodde man at hele fjellet kom til å rase over den lille bygda. Flere som bor ved foten av fjellet måtte evakuere hjemmene sine. Etter noen dager ble rasfaren avblåst.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Justin Bieber gjestet Oslo i oktober, og sjokkerte alle da han stormet av scenen på Chateau Neuf etter at noen kastet en vannglass på ham. Det ble spekulert i om dette var et PR-stunt eller ikke. Oppmerksomhet fikk han, i alle fall.

Vi elsker «Farmen»! Sesongpremieren satte publikumsrekord, men også i søkefeltet kokte det av søk etter det populære realityprogrammet.

Les også: Her forlater Bieber scenen i sinne

November

Black Friday var overalt i ukene før, på dagen og i dagene etter 27. november. Ingen kan si at vi ikke var opptatt av det, for denne måneden var det den amerikanske handlefesten som sto for det meste av søketoppen. Elektronikk er definitivt de mest populære tilbudene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

5. november tok vi farvel med Nora Brockstedt, da hun døde 92 år gammel.

Endelig var det dags for en ny James Bond-film. «Spectre» hadde premiere 27. november, og alle ville lese hvor bra - eller dårlig? - Daniel Craigs siste opptreden som 007.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Noravinden har stilnet

Desember

Det er jul! I desember var det bare baking, julegaver og julepynt som sto i hodene våre - ifølge søkestatistikken. Krumkaker var de aller mest populære julekakene, tett fulgt av risboller og kokosmakroner.

Mia Gundersen er endelig tilbake med et knippe julekonserter etter en lang periode utenfor rampelyset. Folket har savnet henne, for hun var et av de mest søkte navnene i desember.

Anne Grosvold sluttet i NRK 1. desember, og den folkekjære programlederen ble ønsket lykke til av hele Norge. Hva skulle hun gjøre nå? lurte vi på. De som søkte på Anne Grosvold fant ut at hun skulle kose seg med barnebarna.

Les også: Anne Grosvold takker for seg etter 38 år i NRK