Afghanske regjeringsstyrker lett match for Taliban

Afghanske regjeringsstyrker er dårlig rustet til å nedkjempe Taliban. Mange soldater deserterer, og kampmoralen er dårlig blant de gjenværende.
Afghanske regjeringsstyrker er dårlig rustet til å nedkjempe Taliban. Mange soldater deserterer, og kampmoralen er dårlig blant de gjenværende. Foto: Stringer/afghanistan / Reuters
Artikkelen fortsetter under annonsen

Taliban er på frammarsj i Helmand-provinsen, og de afghanske regjeringsstyrkene er langt fra i stand til å nedkjempe dem på egen hånd, til tross for årelang støtte fra Vesten.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fakta om Afghanistan-konflikten

* Taliban-regimet i Afghanistan ble styrtet høsten 2001, da vestlige styrker med USA i spissen hjalp en allianse av krigsherrer og opprørsgrupper til makten i Kabul.

* Store vestlige styrker rykket inn i landet. På det meste var over 150.000 utenlandske soldater i Afghanistan. Tross dette har Taliban styrket sin stilling siden 2006.

* NATO avsluttet sine kampoperasjoner i landet ved utgangen av 2014 og overlot ansvaret for sikkerheten til afghanske styrker.

* Krigen hadde da kostet minst 16.000 sivile afghanere livet. Flere tusen afghanske soldater og politifolk og rundt 3.500 utenlandske soldater, blant dem ti norske, var drept.

* USA og NATO har beholdt 12.000 soldater i landet for å drive opplæring og veiledning av afghanske styrker. Samtidig har Taliban vært på frammarsj.

* I september inntok Taliban-styrker Afghanistans femte største by, Kunduz. Det var første gang siden 2001 at Taliban tok kontroll over en større by. Afghanske styrker drev opprørerne ut av byen med støtte fra amerikanske fly og NATO-styrker.

* Nå er Taliban på frammarsj i Helmand-provinsen, og USA, Storbritannia og Danmark har på nytt sendt styrker til området.

Tidligere i år skapte Taliban sjokkbølger ved å erobre den strategisk viktige byen Kunduz nord i Afghanistan.

Først etter to uker trakk de seg ut av byen igjen, men det hele sa mye om tilstanden til de afghanske regjeringsstyrkene.

De siste ukene har Taliban innledet et stormløp i Helmand-provinsen i sør, der afghanske sikkerhetsstyrker har blitt drevet fra skanse til skanse.

USA, Storbritannia og Danmark har nå sendt spesialstyrker tilbake til provinsen de forlot for et år siden, ikke for å delta aktivt i kampene understrekes det, men for å bistå afghanske styrker.

Amerikanske kampfly har samtidig bombet Taliban fra lufta, men slaget om Helmand er langt fra over.

Les også: USA bomber Taliban-stillinger i Helmand

Massiv korrupsjon

Massiv korrupsjon, dårlig ledelse og mangel på forsyninger og forsterkninger preger de afghanske regjeringsstyrkene, og mange soldater har desertert.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– I en bataljon, som på papiret skal telle 400 soldater, er det bare 150 soldater, forteller Atullah Afghan, som sitter i provinsrådet i Helmand.

Offiserene unnlater å melde fra om at hundrevis av soldater har desertert, for selv å kunne stikke de manglende soldatenes lønn i lomma.

– Det er etterretningssvikt, mangel på koordinering og massiv korrupsjon i form av spøkelsessoldater og videresalg av drivstoff, legger han til.

Les også: Over 60 drept i Taliban-angrep i Kandahar

Opium

Taliban har alltid stått sterkt i Helmand-provinsen, som også står for halvparten av opiumsproduksjonen i Afghanistan, noe som er en god inntektskilde for opprørerne.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nylig inntok Taliban Sangin-distriktet, og myndighetene i områdene er oppgitt over den afghanske regjeringshærenes manglende vilje og evne til å slå tilbake.

– Vi tilkaller forsterkninger når Taliban angriper, men hæren kommer ikke. Politifolkene er isolerte og dårlig utrustet, og de må kjempe alene, sier Sarwar Jan, som leder en politibataljon i Sangin og Marjah.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Taliban-angrep mot flyplass i Kunduz

Dårlig ledelse og kampmoral

Selv om vestlige ledere både titt og ofte hyller den afghanske regjeringshæren som dyktige og modige, forteller en fersk Pentagon-rapport hvordan det egentlig står til.

Rapporten peker blant annet på dårlig ledelse, tynn bemanning og manglende vilje til å ta opp kampen mot Taliban.

Soldatene står og venter ved veisperringene, i stedet for jakte aktivt på Taliban, og de overlater dermed initiativet til opprørerne, heter det blant annet i rapporten.

Afghanistans fungerende forsvarsminister Masoom Stanekzai innrømmer at situasjonen i Helmand-provinsen er «vanskelig», men mener at noe annet heller ikke var å vente siden NATOs tilbaketrekning i hans øyne skjedde for raskt.

– Det var slikt hastverk i 2014, alle sa at vi måtte overta ansvaret, sier han. (©NTB)