Syria ber naboland stanse støtten til opprørere

Over 250.000 mennesker er drept i borgerkrigen i Syria, og store deler av landet ligger i ruiner. Syriske myndigheter anklager nabolandene for å støtte opprørerne. Foto: Reuters / NTB scanpix
Over 250.000 mennesker er drept i borgerkrigen i Syria, og store deler av landet ligger i ruiner. Syriske myndigheter anklager nabolandene for å støtte opprørerne. Foto: Reuters / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Syria mener omverdenen må legge press på nabolandene Tyrkia og Jordan, som ved å være frihavn for syriske opprørere undergraver mulighetene for en politisk løsning på konflikten.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fakta om borgerkrigen i Syria

* Opprøret mot Syrias president Bashar al-Assad brøt ut 15. mars 2011, kort tid etter at Egypts president Hosni Mubarak ble styrtet.

* Siden da har det utviklet seg en stadig mer brutal borgerkrig som har kostet over 250.000 mennesker livet.

* Over 4 millioner mennesker har flyktet fra landet. Enda flere er på flukt inne i Syria.

* En rekke opprørsgrupper kjemper mot regjeringsstyrkene og hverandre, blant dem Nusrafronten, som er tilknyttet al-Qaida.

* Den ytterliggående islamistgruppa IS har tatt kontroll over store områder både i Syria og nabolandet Irak.

* Noen av opprørerne får støtte fra blant andre Tyrkia, Saudi-Arabia, Qatar og USA. Assad støttes av Russland og Iran.

* USA og flere allierte land har siden i fjor bombet IS i Syria. Russland begynte i september i år en luftkrig mot flere av opprørsgruppene i landet.

* Assad-regimet og deler av opposisjonen er enige om å innlede fredssamtaler i Genève over nyttår, med sikte på å opprette en overgangsregjering.

Utenriksminister Walid al-Moualem, som torsdag understreket at landet nå er villig til å forhandle med opposisjonen om opprettelse av en overgangsregjering, mener omverdenen må gjøre mer for å stanse strømmen av opprørere og våpen fra Syrias naboland.

Moualem sa dette under et besøk i Beijing, der han understreket at det er på høy tid at Sikkerhetsrådets resolusjon om terrorbekjempelse blir fulgt opp.

Les også: 28 sivile drept i luftangrep i Syria

Veikart

President Bashar al-Assads regime anklager Tyrkia for å væpne islamistopprørere nord i Syria, og hevder at tyrkiske myndigheter lukker øynene for at opprørere kommer og går som de vil over grensa. Dette benekter ledelsen i Ankara.

USA-støttede Jordan væpner og trener opprørere i det sørlige Syria, hevder Moualem, noe ledelsen i Amman nekter for.

FNs sikkerhetsråd sluttet seg før helga til et såkalt veikart til fred i Syria, der over 250.000 mennesker er drept siden opprøret mot Assad startet våren 2011.

Veikartet legger opp til samtaler i FN-regi, som etter planen skal resultere i en samlingsregjering og nyvalg innen to år.

Les også: USA forsøkte å få i stand militærkupp i Syria

Samlingsregjering

– Vi håper at denne dialogen vil lykkes og hjelpe oss med å danne en nasjonal samlingsregjering, sa Moualem torsdag.

Flere av de største opprørsgruppene i Syria, som IS og Nusrafronten, tar imidlertid ikke del i samtalene, og det ligger derfor ikke an til fred i Syria med det første.

Syrias nasjonalkoalisjon, en paraplyorganisasjon for opposisjonsgrupper, er også skeptiske fordi Sikkerhetsrådets resolusjon i deres øyne åpner for at Assad kan bli sittende i en overgangsperiode.

Personvernpolicy