Syria ber naboland stanse støtten til opprørere

Over 250.000 mennesker er drept i borgerkrigen i Syria, og store deler av landet ligger i ruiner. Syriske myndigheter anklager nabolandene for å støtte opprørerne. Foto: Reuters / NTB scanpix
Over 250.000 mennesker er drept i borgerkrigen i Syria, og store deler av landet ligger i ruiner. Syriske myndigheter anklager nabolandene for å støtte opprørerne. Foto: Reuters / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Syria mener omverdenen må legge press på nabolandene Tyrkia og Jordan, som ved å være frihavn for syriske opprørere undergraver mulighetene for en politisk løsning på konflikten.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fakta om borgerkrigen i Syria

* Opprøret mot Syrias president Bashar al-Assad brøt ut 15. mars 2011, kort tid etter at Egypts president Hosni Mubarak ble styrtet.

* Siden da har det utviklet seg en stadig mer brutal borgerkrig som har kostet over 250.000 mennesker livet.

* Over 4 millioner mennesker har flyktet fra landet. Enda flere er på flukt inne i Syria.

* En rekke opprørsgrupper kjemper mot regjeringsstyrkene og hverandre, blant dem Nusrafronten, som er tilknyttet al-Qaida.

* Den ytterliggående islamistgruppa IS har tatt kontroll over store områder både i Syria og nabolandet Irak.

* Noen av opprørerne får støtte fra blant andre Tyrkia, Saudi-Arabia, Qatar og USA. Assad støttes av Russland og Iran.

* USA og flere allierte land har siden i fjor bombet IS i Syria. Russland begynte i september i år en luftkrig mot flere av opprørsgruppene i landet.

* Assad-regimet og deler av opposisjonen er enige om å innlede fredssamtaler i Genève over nyttår, med sikte på å opprette en overgangsregjering.

Utenriksminister Walid al-Moualem, som torsdag understreket at landet nå er villig til å forhandle med opposisjonen om opprettelse av en overgangsregjering, mener omverdenen må gjøre mer for å stanse strømmen av opprørere og våpen fra Syrias naboland.

Moualem sa dette under et besøk i Beijing, der han understreket at det er på høy tid at Sikkerhetsrådets resolusjon om terrorbekjempelse blir fulgt opp.

Les også: 28 sivile drept i luftangrep i Syria

Veikart

President Bashar al-Assads regime anklager Tyrkia for å væpne islamistopprørere nord i Syria, og hevder at tyrkiske myndigheter lukker øynene for at opprørere kommer og går som de vil over grensa. Dette benekter ledelsen i Ankara.

USA-støttede Jordan væpner og trener opprørere i det sørlige Syria, hevder Moualem, noe ledelsen i Amman nekter for.

FNs sikkerhetsråd sluttet seg før helga til et såkalt veikart til fred i Syria, der over 250.000 mennesker er drept siden opprøret mot Assad startet våren 2011.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Veikartet legger opp til samtaler i FN-regi, som etter planen skal resultere i en samlingsregjering og nyvalg innen to år.

Les også: USA forsøkte å få i stand militærkupp i Syria

Samlingsregjering

– Vi håper at denne dialogen vil lykkes og hjelpe oss med å danne en nasjonal samlingsregjering, sa Moualem torsdag.

Flere av de største opprørsgruppene i Syria, som IS og Nusrafronten, tar imidlertid ikke del i samtalene, og det ligger derfor ikke an til fred i Syria med det første.

Syrias nasjonalkoalisjon, en paraplyorganisasjon for opposisjonsgrupper, er også skeptiske fordi Sikkerhetsrådets resolusjon i deres øyne åpner for at Assad kan bli sittende i en overgangsperiode.