Hevder IS tar organer fra levende fanger

Amerikanske spesialsoldater skal ha funnet hemmelige dokumenter etter en aksjon mot terrorgruppen IS.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det skal ha vært under en aksjon mot IS i mai at spesialsoldatene fant dokumentene som nå skaper frykt for at Den islamske staten selger menneskelige organer, skriver Reuters.

– De frafalnes liv og organer trenger ikke å bli respektert og kan tas ustraffet, står det i dokumentene som påstås å være fra terrorgruppens islamforsknings- og fatwakomitee.

I dokumentene står det også at det er lovlig å ta organer fra levende fanger, for å redde muslimske liv.

Les også: – Norge kan ha importert olje fra IS

Etterforsker organtyveri

Amerikanske tjenestemenn sier til Reuters at dokumentene ble avdekket da spesialsoldatene slo til i østlige Syria i mai. Angrepet resulterte i at terrororganisasjonens økonomileder Abu Sayyaf ble drept.

Påstandene i dokumentene har ikke blitt endelig bekreftet.

Den irakiske ambassadøren Mohamed Ali Alkahim hevdet i februar at 12 leger i byen Mosul ble drept da de nektet å fjerne pasientenes organer, skriver Fox News.

Les også: TV 2-journalist: IS planter sine folk i Vesten

Mulig inntektskilde

FNs spesialutsending i Irak, Nickolay Mladenov, har tidligere uttalt at påståtte opplysninger om organtyveri vil bli etterforsket.

Til CNN sa Mladenov at han at det er rapportert om at menneskehandel er en del av inntektskilden til terrororganisasjonen.

– Jeg kan ikke snakke om omfanget av dette problemer før vi sluttfører vår analyse av problemet, men hvis man ser på det bredere bildet er det helt klart at brutaliteten og taktikken som IS bruker, utvider seg hver dag, sa han.

Les også: Forskere tror krigen i Syria vil vare lenge

– Ingen grunn til å tvile

Det amerikanske utenriksdepartementet har betegnet rapportene om påstått organhandel som «dypt urovekkende», men at de ikke er bekreftet.

– Men vi har ingen grunn til å tvile på dem etter å ha bekreftet lignende grusomheter og grufulle forbrytelser som IS selv har tatt ansvar for, sa departementet til CNN i februar.

Personvernpolicy