Importlam fra Wales redder norske julemiddager

Illustrasjonsfoto: Kyrre Lien / NTB scanpix
Illustrasjonsfoto: Kyrre Lien / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Oslo (NTB): Etterspørselen etter lammekjøtt har de siste årene oversteget produksjonen her hjemme. Det har vært godt nytt for walisiske bønder, men nå svarer deres norske kolleger.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Pinnekjøtt og fenalår er viktige retter på mange norske julebord, men det er ikke alltid norske får som havner i gryter og på tallerkener. De foregående to årene har vi kjøpt 3.5000 tonn lammekjøtt fra Wales, skriver Aftenposten.

– Det har vært bra for produksjonen vår at lammekjøtt er en så viktig del av juletradisjonen til dere nordmenn, sier sauebonde Graham Probert i Abergavenny nord for Cardiff. Eksporten til Norge har bidratt til at sauedriften har vært god butikk i en del av Storbritannia hvor det er flere får enn folk.

Større etterspørsel enn produksjon i Norge har tidvis ført til reduserte tollsatser, og vi har kjøpt walisisk lammekjøtt for 200 millioner kroner, men nå kan det være slutt.

– Norske sauebønder har respondert på den underdekningen vi har hatt tidligere, opplyser direktør Jakob Simonhjell i Norturas avdeling for markedsregulering. I år er produksjonen økt med 5 prosent, og importen er halvert siden toppen i 2013. I tillegg gjør en svak krone at det er mindre attraktivt å kjøpe kjøtt fra utlandet.

– Neste år forventer vi at importen blir ytterligere redusert, sier Simonhjell. (©NTB)

Personvernpolicy