Kvinne fikk flaggstang over seg og døde i Oslo

En kvinne mistet livet da en flaggstang brakk utenfor Holmenkollen kapell på julaften Foto: Torstein Bøe (NTB scanpix)
En kvinne mistet livet da en flaggstang brakk utenfor Holmenkollen kapell på julaften Foto: Torstein Bøe (NTB scanpix)

En kvinne som skulle i gudstjeneste, mistet livet da hun ble truffet av en flaggstang som blåste ned ved Holmenkollen kapell i Oslo på julaften.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det bekrefter operasjonsleder Finn Belle i Oslo politidistrikt overfor VG.

Ulykken skjedde like etter klokka 13.30 torsdag ettermiddag.

– Det var mye vind på stedet, men vi har ikke konkludert med noe som helst. Men flaggstangen har brukket og uheldigvis har den truffet en kvinne i hodet, sier politiets innsatsleder på stedet, Magnus Strande.

En kvinne som deltok på julegudstjeneste i kapellet, forteller at presten mot slutten av gudstjenesten ga beskjed om at det skulle bes etter en ulykke som nettopp var skjedd.

Gråt

– Vi så at noen løp ut av kirken og at politibiler og ambulanser kom. Vi fikk ikke lov til å gå ut hovedinngangen, men måtte gå ut et annet sted. Da jeg kom ut så jeg flere personer som gråt, og en flaggstang som lå nede, sier kvinnen.

En annen kvinne som sto rett utenfor kapellet, var vitne til at flaggstangen gikk i bakken.

– Det var veldig mye vind. Plutselig ser vi at flaggstangen knekker, sier hun.

Politiet foretok torsdag ettermiddag vitneavhør og tekniske undersøkelser på stedet.

Les også: Leteaksjon etter mann som falt i sjøen ved Lindesnes

På vei til gudstjeneste

Dagens første gudstjeneste var i ferd med å avsluttes da ulykken skjedde. Ytterligere tre gudstjenester skulle holdes. Kvinnen sto i kø utenfor og ventet på å få delta i neste gudstjeneste, skriver Aftenposten.

– Det kom et vindkast, og jeg så flaggstangen falle, sier en kvinne som var øyenvitne til hendelsen. Hun forteller at flaggstangen traff en bil, men så ikke at en person også ble truffet.

Andre løp til for å se hva som hadde skjedd. Små barn som sang under gudstjenesten, ble geleidet ut via en annen utgang slik at de skulle slippe å se kvinnen som lå på bakken.

– Moren til et av barna i koret gikk ut hovedinngangen. Da hun kom ut, satt det en person og holdt rundt kvinnen som var blitt truffet rett utenfor kirketrappen. Da jeg selv gikk forbi kirketrappen, lå det et hvitt laken over henne, sier øyenvitnet til avisen.

Sogneprest Jan-Erik Heffermehl i Ris menighet sier kvinnen ble truffet av flaggstangen, falt bakover og slo hodet i kirketrappen.

Les også: Brann på omsorgssenter i Hordaland

– Dypt tragisk

– Det er en dypt tragisk hendelse. Familien kom hit for å feire glede og for å innlede feiringen de har forberedt lenge. Dette skulle være en feiring av glede. Så skjedde det stikk motsatte, sier prost Trond Bakkevig i Vestre Aker kirke til NRK.

Han opplyser at presten informerte alle som var inne i kapellet om ulykken.

– Så ba de en bønn og sang «Deilig er jorden». Så fortsatte organisten å spille, sier han.

– Det blåste kraftig her, og flagget er forholdsvis stort. Det brakk visstnok på toppen av festet. Folk ropte og så at det falt langsomt. Mange kom seg unna, men offeret hadde ikke noe sted å rømme og klarte ikke å komme seg unna, sier organist i Holmenkollen kapell, Petter Amundsen.

Les også: Kristne drept av muslimske opprørere på Filippinene

Skal undersøkes

Kirkevergen i Oslo, Robert Wright, ble varslet av prosten. Wright kunne torsdag kveld ikke si hvordan det var mulig at den 15 år gamle flaggstangen kunne knekke.

– Det jeg kan si, er at vi jobber ekstremt mye og bruker millioner av kroner hvert år på å kontrollere bygningsmassen vår for å unngå skade på liv og helse, sier kirkevergen.

Sogneprest Jan-Erik Heffermehl sier det er Oslo kommune som har ansvar for vedlikeholdet. Wright er på sin side usikker på om det er kommunen eller kirken som har forvaltningsansvar for flaggstangen. Bymiljøetatens direktør Hans Edvardsen er også usikker.

– Trolig er det kommunal grunn, men om vedlikeholdsansvaret ligger hos kommunen eller kirken, er foreløpig ukjent, sier direktøren til Aftenposten.

Les også: Snøskredfaren betydelig og økende flere steder

Kongefamilien

Fredag skal kongefamilien tradisjonen tro delta i gudstjenesten. Torsdagens ulykke kommer ikke til å endre på planene, bekrefter Slottet overfor Dagbladet.

– Kongefamilien kommer til å delta i gudstjenesten som planlagt, sier Slottets assisterende kommunikasjonssjef Sven Gjeruldsen.

Les også: Bil braste inn i kafé i England