Gledesdrepere verden over vil ha slutt på julefeiring

Selv blant muslimer i Najaf i Irak (bildet) kommer nissen på besøk, men i land som Somalia og Tadsjikistan bør de ikke vise seg.
Selv blant muslimer i Najaf i Irak (bildet) kommer nissen på besøk, men i land som Somalia og Tadsjikistan bør de ikke vise seg. Foto: Alaa Al-marjani / Reuters
Artikkelen fortsetter under annonsen

Julen feires med lys og varme, nisser og pyntede trær verden over, men det finnes også gledesdrepere.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sultanen av Brunei er slett ingen tilhenger av julefeiring og har innført totalforbud. Opptil fem års fengsel og bøter på 175.000 kroner venter dem som trosser forbudet.

«Hodeplagg eller klær som ligner på julenissens» kan være nok til å påkalle myndighetenes vrede i Brunei, der de heller ikke vil se ett eneste kors eller høre en eneste julesang fordi det i deres øyne strider mot islamsk tro.

Les også: Er det noen snille barn her?

Kan skade troen

Somaliske myndigheter har også nedlagt forbud mot feiring av jul og nyttår, og sikkerhetsstyrkene vil slå hardt ned på alle som prøver seg.

– Alle festligheter knyttet til jul- og nyttårsfeiring strider mot islamsk kultur og kan skade troen til det muslimske fellesskap, slo Mohamed Khayrow i departementet for religiøse spørsmål fast tidligere i uka.

Les også: Brunei-nei til julefeiring

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nisseforbud

Tadsjikistan tillater rett nok et juletre på torget i hovedstaden Dusjanbe, men det får også være nok, mener myndighetene.

Den tidligere sovjetrepublikken forbød alt for et par år siden den russiske versjonen av julenissen, Fader Frost, å vise seg på TV-skjermen.

I år ble forbudet mot juletre og gaver skjerpet ytterligere inn, og myndighetene la ned forbud mot fyrverkeri og nyttårsfeiring i samme slengen.

Nissemasker er helt utenkelig i det sekulære landet, der flertallet av innbyggerne er muslimer og der politiet også er kjent for å pågripe dem som drister seg til å gå med vampyr- eller zombiemaske på halloween.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Somalia forbyr julefeiring

Vampyrer

Fanatiske jøder i Israel kan også styre sin begeistring for julefeiring, og enkelte vil ha slutt på at kristne fra hele verden valfarter til Jerusalem og Jesu fødeby Betlehem.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Julen har ingen plass i Det hellige land. La oss fjerne vampyrene før de nok en gang drikker vårt blod, tordnet lederen for den ytterliggående jødiske organisasjonen Lehava, Benzi Gopstein, for få dager siden.

Utspillet vakte ikke uventet bestyrtelse, og flere israelske organisasjoner krever at Gopstein må straffeforfølges. Den israelske ambassaden i Oslo rykket også ut for å ta avstand fra utspillet.

– Vi ønsker velkommen folk fra alle trosretninger og ikke-troende til Israel slik at de kan oppleve landet med egne øyne. Å feire jul i Israel er en storslått opplevelse og anbefales sterkt, understreker førstesekretær Dan Poraz overfor NTB.

Les også: – Julen kan være ekstra smertefull fordi det er så lett å se hva man mangler

Nei til juletre

Selv blant kristne er det enkelte gledesdrepere, som den katolske erkebiskopen på Sri Lanka, Malcolm Ranjith.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ranjith vil ha slutt på at det settes opp juletrær i kirkene og mener at de er uten religiøs betydning.

– Juletrær er ikke en del av julens hellige betydning, mener han.

Lys til ettertanke

Center for Global Development har også kastet seg på i kampen om å bli julens største gledesdreper, med sitt regnestykke om hvor mye strøm som går med til juletrelys og andre juledekorasjoner.

Amerikanere alene bruker i år 6,63 milliarder kilowattimer (kWh) elektrisitet på lysdekorasjoner i jula, noe som er mer enn store land som Etiopia og Tanzania bruker i løpet av et helt år.

Det totale strømforbruket i Tanzania er på 4,81 milliarder kWh i året, mens det i Etiopia er på 5,30 milliarder kWh, konstaterer Center for Global Development.