Betydelig snøskredfare på Svalbard

Snøskredet på Svalbard lørdag krevde to menneskeliv og forårsaket store ødeleggelser. Se dronevideo i vinduet over.
Artikkelen fortsetter under annonsen

NVE varsler betydelig fare for snøskred på Svalbard. Varselet som ble sendt ut torsdag, er det første etter at øygruppa fikk varslinger som følge av voldsomme skredet i helgen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Skredfaren ligger på nivå 3 av 5, opplyser Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE).

«Litt nedbør og snøfokk siste døgn sammen med varslet nedbør med østlig kuling kommende døgn gir ny snødrift og økning i skredfaren i vestvendte leheng. Stedvis svake lag i det gamle snødekket», heter det i varselet.

Vedvarende ustabilt

«Snødekket ovenfor evakuert område i Longyearbyen forventes stedvis å ha et vedvarende ustabilt lag i bunnen av snødekket. Stabiliteten av snødekket bedres sakte men det er fortsatt ustabilt. Det er lite snø på vestsiden av Longyeardalen og dermed vurderes det å være liten fare for skred til bebyggelsen her», skriver NVE videre.

Varselet gjelder til første juledag.

To omkom

En 42-årig mann og ei jente på to år mistet livet skredet i Longyearbyen lørdag. Flere hus ble fullstendig ødelagt, og mange boliger er fremdeles evakuert.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter at en skiturist ble oppdaget i det skredfarlige området i Longyearbyen onsdag, besluttet Sysselmannen på Svalbard å gjøre det straffbart å bryte ferdselsforbudet.

Budskapet er spredd i form av informasjonsark på både norsk og engelsk på blant annet hoteller i Longyearbyen, melder NRK.

– Vi må være helt sikre på at også intetanende turister blir klar over skredfaren, sier sysselmann Kjerstin Askholt.