Norge vil hente hjem narkodømt kvinne fra Ecuador

Den 51-årige norske kvinnen har sonet i dette fengselet i Quito. Arkivfoto: Rodrigo Buendia / NTB scanpix
Den 51-årige norske kvinnen har sonet i dette fengselet i Quito. Arkivfoto: Rodrigo Buendia / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kriminalomsorgen har startet prosessen med å få overført narkodømte Rita Grimestad fra Ecuador til soning hjemme i Norge.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kvinnens norske advokat, Nils Anders Grønås, bekrefter overfor NRK at prosessen er i gang.

– Dette er startskuddet på hele søknaden om soningsoverføring. Nå ber norske myndigheter om å få oversendt en del offisielle dokumenter fra Ecuador for å starte prosessen, forklarer Grønås.

Les også: Norsk kvinne dømt til ti års fengsel i Ecuador

Grimestad soner en dom på ti års fengsel for forsøk på å smugle tre kilo kokain ut av Ecuador i februar 2014. Hun har tiden hevdet at hun ble lurt og ikke visste om narkotikaen som var gjemt i kofferten. Sørlandskvinnen har snart sittet fengslet i to år.

Les også: Kan bli siste rettssak for norsk kvinne i Ecuador

Advokat Grønås mener konvensjoner begge landene har underskrevet legger til rette for soningsoverføring, men at det er ting som må avklares.– Det som kan bli en utfordring er særregler som vi har i Norge, som for eksempel prøveløslatelse. Da må myndighetene i Ecuador samtykke i slike regler før en soningsoverføring kan finne sted, forklarer han.

Grimestads sønn er glad prosessen med å få moren hjem er i gang.