Khodorkovskij vurderer å søke asyl i Storbritannia

Tidligere Yukos-sjefen og Putin-kritikeren Mikhail Khodorkovskij vurderer å søke asyl i Storbritannia. Foto: Reuters / NTB scanpix
Tidligere Yukos-sjefen og Putin-kritikeren Mikhail Khodorkovskij vurderer å søke asyl i Storbritannia. Foto: Reuters / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

London (NTB): Den tidligere oljemagnaten og Putin-kritikeren Mikhail Khodorkovskij vurderer å søke asyl i Storbritannia.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg overveier absolutt å søke asyl i Storbritannia. Putin ser meg åpenbart som en alvorlig trussel, sier Khodorkovskij i et intervju med BBC etter at en russisk domstol har utstedt arrestordre på den tidligere Yukos-sjefen. Han er anklaget for å ha organisert drap på en ordfører i Sibir i 1998.

52-åringen anklages også for å ha beordret et angrep mot lederen av et rivaliserende oljeselskap i 1999, der en sikkerhetsvakt ble drept.

Khodorkovskij, som har sonet ti år i russisk fengsel for korrupsjon, hevder selv å være offer for en politisk svertekampanje. Siden løslatelsen i 2013 har han bodd i eksil i Sveits, men tilbringer også mye tid i London. Til BBC sier han at han føler seg trygg i London.

Flere av Putins kritikere har blitt drept de siste årene, blant dem den tidligere KGB-agenten Aleksandr Litvinenko, som døde etter å ha blitt forgiftet med radioaktiv plutonium i London i 2006.

– Jeg var i fengsel i ti år, og kunne enkelt ha blitt drept hver eneste dag. Jeg føler meg mye tryggere i London enn jeg gjorde mens jeg satt fengslet, sier Khodorkovskij. (©NTB)