Amnesty anklager Russland for krigsforbrytelser i Syria

En bygning som ifølge lokalbefolkningen i Saraqib i Idlib-provinsen i Syria ble ødelagt i russiske flyangrep tidligere denne måneden.
En bygning som ifølge lokalbefolkningen i Saraqib i Idlib-provinsen i Syria ble ødelagt i russiske flyangrep tidligere denne måneden. Foto: Ammar Abdullah / Reuters
Artikkelen fortsetter under annonsen

Russland kan ha begått krigsforbrytelser i Syria ved å gjennomføre flyangrep mot sivile, ifølge en ny rapport fra Amnesty International.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Amnesty peker på at flere hundre sivile er blitt drept i russiske flyangrep på under tre måneder.

– Noen ser ut til å ha vært direkte angrep på sivile, eller sivile mål ved at boligområder rammes der det ikke har vært beviselige militære mål eller engang medisinske fasiliteter, noe som har resultert i at sivile har blitt drept og såret, sier Amnestys regiondirektør for Midtøsten og Nord-Afrika, Philip Luther.

– Slike angrep kan innebære krigsforbrytelser. Det er avgjørende at mulige lovbrudd blir gransket uavhengig, sier han.

Les også: Klassekampen: – Norge sender ikke kampfly til Syria

– Russland lyver

Amnesty mener russiske myndigheter lyver.

– Det er tegn på at russiske myndigheter kan ha løyet for å dekke over skader på sivile mål som en moské som ble truffet i et flyangrep og et feltsykehus i et annet angrep. Det er også bevis som indikerer at Russland har brukt klaseammunisjon og bomber uten styringsmekanisme i befolkede boligområder, heter det i Amnesty-uttalelsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Støre mener Norge ikke bør bombe i Syria

Skal se på rapporten

En talsmann for Russlands president Vladimir Putin, Dmitrij Peskov, sier at regjeringen i Moskva ennå ikke har mottatt Amnestys rapport, men at myndighetene skal se på den.

– Vi har ingen informasjon om påliteligheten av opplysningene som Amnesty International har lagt fram, sa Peskov onsdag.

En kilde i det russiske utenriksdepartementet mener det er viktig å peke på at Amnesty angivelig baserer seg på opplysninger fra den britisk-baserte syriske eksilgruppen Syrian Observatory for Human Rights.

– Det er ingen informasjonskilde for oss, uttaler vedkommende.

Les også: Syria-resolusjon vedtatt – Assads skjebne i det blå