Brunei-nei til julefeiring

Sharia-lovgiving er veien å gå, mener Bruneis styrtrike hersker, sultan Hassanal Bolkiah. Nå innfører han forbud mot synlig julefeiring.
Sharia-lovgiving er veien å gå, mener Bruneis styrtrike hersker, sultan Hassanal Bolkiah. Nå innfører han forbud mot synlig julefeiring. Foto: Carlo Allegri / Reuters

Sultanen av Brunei truer med fem års fengsel og 175.000 kroner i bot til alle som feirer jul.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er ikke ønsket om mer penger som ligger bak sultanens beslutning, for penger har han nok av. Hassanal Bolkiah er en av verdens rikeste menn og styrer over oljerike Brunei på Borneo-øya.

Den mektige sultanen kunngjorde i fjor at han ønsker å innføre sharialovgivning i Brunei, med steining og avkutting av kroppsdeler som straffemetoder.

Sharialovgivning er ennå ikke på plass, men folk som bryter forbudet mot å feire jul skal heretter straffes med fem års fengsel og bøter på 175.000 kroner (20.000 dollar), selv hvis de bare har på seg «hodeplagg eller klær som ligner på julenissen».

– Bruk av religiøse symboler som kors, stearinlys, juletrær, julesanger og å sende julehilsener, er imot islamsk tro, heter det i en preken som en gruppe lokale imamer har publisert i landets lokale medier.

Les også: Bare utsikten er verd et besøk

– Tidenes tristeste jul

Kristne kan riktig nok feire fritt, men de får ikke gjøre det på en synlig måte eller i det offentlige rom, heter det i direktivet fra sultanen.

– Dette kommer til å bli tidenes tristeste jul for meg, sier en malaysisk statsborger bosatt i Brunei.

– Det beste ved julen er å våkne første juledag og føle at nå er det jul, men vi har ikke noe av det her, og man føler seg bare berøvet. Alt dette skjer bare fordi sultanen ønsker det. I 2013 så jeg mange muslimer som hadde det hyggelig sammen med kristne på julefester. Alt var normalt og fint, sier mannen, som av frykt for represalier fra Bruneis myndigheter ikke vil stå fram med navn.

Frykt

Folk flest er for redde til å si hva de mener om forbudet. Noen klager seg imellom, men de vet at det er lite å gjøre med saken, påpeker en annen.

– Jeg skal jobbe i julen etter å ha gått i kirken. Vi må bare holde ut, sier en servitør fra Filippinene.

Én kirke i Bruneis hovedstad Bandar Seri Begawan har hengt opp julepynt som er synlig fra gaten, et sjeldent innslag i byen som ellers er omtrent blottet for alt som har med jul å gjøre.

– Forbudet er latterlig. Det formidler et syn om at islam ikke respekterer andre religioners rett til å feire sin egen tro, sier en muslimsk kvinne, som heller ikke vil stå fram med navn av frykt for represalier.

– Islam lærer oss å respektere hverandre. Jeg mener man må starte med å respektere andre religioner selv om det som er blitt forbudt bare dekorasjoner som henges opp, sier hun.

Et motsatt syn har en kristen innbygger, som ikke synes saken er noe å hisse seg opp over.

– Dette er et islamsk land. Av hensyn til loven, må kirker henge julepynten innendørs. Julen handler ikke bare om julepynt, sier han.

Personvernpolicy