Hague frykter at Storbritannia vil rakne

Storbritannias utenriksminister William Hague er skeptisk til mange sider ved EU, men mener likevel at britene bør forbli medlemmer av Unionen. Foto: Reuters / NTB scanpix
Storbritannias utenriksminister William Hague er skeptisk til mange sider ved EU, men mener likevel at britene bør forbli medlemmer av Unionen. Foto: Reuters / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Storbritannia kan komme til å rakne dersom britene stemmer for å forlate EU, frykter utenriksminister William Hague.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hague, som selv er kjent for å være EU-skeptiker, håper britene stemmer for et fortsatt medlemskap når det skal holdes folkeavstemning mot slutten av 2017.

Dersom det blir nei-flertall frykter han at de skotske nasjonalistene vil få vann på mølla og forlate Storbritannia.

– Selv om vi misliker mange aspekter av EU, må vi spørre oss selv om vi virkelig ønsker å svekke dem, og om vi ved å forlate EU på samme tid øker risikoen for at Skottland forlater Storbritannia, skriver Hague i Daily Telegraph.

Les også: Putin håper på normalisering med EU og Ukraina

Splittet parti

Hague, som i en periode var leder for Det konservative partiet, ble avløst som utenriksminister av Philip Hammond sommeren 2014.

Statsminister David Cameron møtte i forrige uke andre EU-ledere i Brussel og fremmet der britenes krav til nye vilkår for å forbli medlemmer av Unionen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Camerons eget parti er dypt splittet i synet på EU, og skeptikerne har liten tro på at Cameron skal lykkes med å nå fram med kravene.

– Det må bli slutt på forestillingen om at EU vil endre seg for å tekkes Storbritannia, slo forsvarsminister Liam Fox fast i helgen.

Les også: Cameron advarer britene mot «norsk» EU-løsning

Bringer stabilitet

Hague mener likevel at EU, til tross for sine mange feil, bringer stabilitet til skjøre sentraleuropeiske demokratier, og at det i en tid med uro i Midtøsten og verdensøkonomien ikke vil tjene britene at Unionen rakner.

De skotske nasjonalistene er sterke tilhengere av EU-medlemskap og vil bruke et eventuelt nei-flertall i folkeavstemningen som argument for å holde en ny folkeavstemning om løsrivelse, frykter han.

Under folkeavstemningen i september i fjor stemte 55 prosent av skottene for å bli værende en del av Storbritannia, mens 45 prosent stemte for løsrivelse.