Politiet vil ikke pågripe kirkeasylanter

Det ville vært mildt sagt oppsiktsvekkende om politiet hentet ut kirkeasylanter nå i juletiden, sier biskop Olav Øygard i Nord-Hålogaland.
Det ville vært mildt sagt oppsiktsvekkende om politiet hentet ut kirkeasylanter nå i juletiden, sier biskop Olav Øygard i Nord-Hålogaland. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix

Politiets utlendingsenhet (PU) vil ikke pågripe asylanter som har søkt tilflukt i norske kirker, så lenge de befinner seg på kirkens område.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Saken er blitt aktuell etter at to syriske familier på til sammen åtte personer, fire voksne og fire barn, gikk i kirkeasyl i Rypefjord kirke i Hammerfest i forrige uke, skriver Dagen.

Les også: Et kjapt farvel med Norge

Det har skapt forvirring at prosjektleder Tor Espen Haga i PU mandag uttalte at de som går i kirkeasyl ikke skal føle seg for trygge.

– Alle personer i Norge kan komme til å bli hentet når de har et ulovlig opphold, sa Haga til NRK.

Les også: UDI utlyser kjøp av 15.000 nye asylplasser og 10.000 enkle akuttplasser

Kommunikasjonsrådgiver Arild Strømmen i PU viser til at Justisdepartementet i 1999 ga retningslinjer om at politiet som hovedregel ikke skal gå inn i kirker og med makt hente utlendinger.

– Vi følger disse retningslinjene inntil det er vedtatt nye. Det har den konsekvens at mennesker som har tilhold i kirker kan risikere å bli pågrepet dersom de beveger seg utenfor kirkens område, sier Strømmen til Dagen.

Biskop Olav Øygard i Nord-Hålogaland er glad for at PU ikke vil gå inn i kirken.

– Det ville vært mildt sagt oppsiktsvekkende om politiet hentet ut kirkeasylanter nå i juletiden. Dette hadde vist en mangel på respekt for kirkerommet, sier Øygard. (©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus