Listhaug vil gjøre det lettere å avsløre utlendinger med falsk identitet

Politiets utlendingsenhet registrerer asylsøkere med foto og fingeravtrykk.
Politiets utlendingsenhet registrerer asylsøkere med foto og fingeravtrykk. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Pilotprosjekt har avdekket at inntil 27.000 utlendinger som er eller har vært i Norge, har bodd her med falsk identitet. – Det er svært viktig å vite hvem som er i Norge, sier innvandringsminister Sylvi Listhaug (Frp), som vil ha på plass innstrammingstiltak.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nasjonalt ID-senter har i et nytt pilotprosjekt brukt ansiktsgjenkjenningsteknologi til å skanne personer i Utlendingsdatabasen, der alle som søker visum til Norge, registreres.

– Jeg mener det er veldig problematisk at vi ikke har oversikt over hvem som befinner seg i Norge. UDI har sagt at det ligger noen feilregistreringer i disse tallene, men det er viktig at vi har kontroll på hvem som befinner seg i riket, sier innvandrings- og integreringsminister, Sylvi Listhaug (Frp), til Nettavisen.

Regjeringen skal sende ut en rekke forslag om innstrammingstiltak før nyttår, blant annet ansiktsgjenkjenning og fingeravtrykkslagring.

Les også: – Stor innvandring har gitt lavere lønnsvekst

Et sikkerhetsproblem

I 106 tilfeller viste bildesøket at én identitet var benyttet av flere ulike personer, eller at én person hadde bodd i Norge under ikke bare én, men flere identiteter, melder NRK.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Overført på hele databasen, kan det bety at så mange som 27.000 personer som har vært eller er i Norge er registrert med flere eller feil identitet, sier Frøy Løvåsdal, prosjektleder og seniorrådgiver i Nasjonalt ID-senter.

Hun mener dette er et samfunnsikkerhetsproblem.

– En person kan være kriminell på én identitet, få studielån på den andre og trygd på den tredje. Det er viktig at vi vet hvem det er som oppholder seg i Norge, sier Løvåsdal.

Utlendingsdirektoratet (UDI) har en egen database med nesten tre millioner bilder av utlendinger som har søkt om visum eller en form for oppholdstillatelse.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi har brukt et utvalg på drøyt 16.000 bilder fra utlendingsdatabasen som vi har testet opp mot hverandre. Avvikene vi fant tilsvarer 1,8 prosent av sakene, sier prosjektleder Frøy Løvåsdal til Nettavisen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Et kjapt farvel med Norge

Kunne vært unngått

Løvåsdal sier at dersom førstelinjen hadde benyttet et ansiktsgjenkjenningsverktøy, kunne de fleste av disse feilene, om ikke alle, vært unngått.

– Vi tror det hovedsakelig dreier seg om feilregistreringer, men det kan også være noen mulige «importere» – altså tilfeller der en person utgir seg for å være en annen, sier Løvåsdal.

Seksjonssjef Magne Fladby i Nav opplyser at de utreder 90 saker der de har mistanke om at personen har oppgitt feil identitet til myndighetene.

I fjor politianmeldte direktoratet 18 personer som hadde svindlet til seg til sammen 6 millioner kroner. To av dem hadde svindlet til seg én million kroner hver.

Les også: Listhaug varsler flere asylinnstramminger