Vil ha Breivik-rettssak i gymsalen i Skien fengsel

Skien fengsel der terrordømte Anders Behring Breivik nå soner.
Skien fengsel der terrordømte Anders Behring Breivik nå soner. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix

Gymsalen i Skien fengsel kan bli brukt som rettssal i saken der Anders Behring Breivik har saksøkt staten for brudd på menneskerettighetene, melder NRK.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Rettssaken i mars kan bli gjennomført i Skien fengsel dersom dommeren i Oslo tingrett godtar forslaget fra staten, melder NRK. Saken skal etter planen starte i mars 2016.

Anders Behring Breivik stevnet i sommer staten ved Justis- og beredskapsdepartementet for soningsforhold som han mener bryter med menneskerettighetene. Rettssaken er berammet til 15. mars neste år, og skulle etter planen bli holdt i Oslo tingrett.

Les også: – Breiviks soningsforhold kan føre til isolasjonsskader

Videolink

I høst ble det holdt et rettsforberedende møte der det ble tatt opp hvorvidt Breivik selv skulle få lov til møte i retten eller ikke.

Breiviks advokat, Øystein Storrvik, sa da at han mente det var viktig at retten fikk møte ham for å danne seg et inntrykk av hvordan han har det. Statens prosessfullmektig, advokat Marius Kjelstrup Emberland, mente at Breivik kunne delta på videolink fra fengselet.

Storrvik godtar imidlertid forslaget fra staten om en rettssak i fengselet. Han sier til NRK at han anser det som det mest realistiske alternativet og at det er bedre enn at Breivik forklarer seg via videolink.

Staten mente etter det NRK kjenner til at en rettssak i Oslo tingrett ville bli svært ressurskrevende å gjennomføre av sikkerhetsmessige og praktiske grunner dersom Breivik selv skulle være til stede.

Les også: 25-åring kom med drapstrusler i jobbsøknad: – Lenge leve Anders Behring Breivik

Støttegruppa

Også den nasjonale støttegruppa etter 22. juli-angrepene har uttalt seg i saken. Leder Lisbeth Røyseland uttalte i oktober at gruppa mente saken kunne foregå i fengslet.

– Det er noe som har blitt gjort før, og det vil således ikke være et unntak eller særordning for ham, sa hun til Nettavisen i oktober.

– Det som er viktig for oss, er at terroristen får så lite oppmerksomhet som mulig, fortsatte hun.

Breivik er dømt til 21 års forvaring for terrorangrepene på Utøya og i regjeringskvartalet 22. juli 2011, der 77 mennesker ble drept og et stort antall ble alvorlig skadd.

Han soner for tiden i Skien fengsel i Telemark

Les også: Breivik vil ikke bli hindret i å sulte seg i hjel

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus