Årets osloborger blir ikke fratatt prisen

Utdelingen av prisen Årets Osloborger
Utdelingen av prisen Årets Osloborger Foto: Faksimile Osloby.

Mohsen Raja som er kåret til årets osloborger blir ikke fratatt prisen for sin innsats for flyktninger og asylsøkere i høst. Det bekrefter Aftenpostens sjefredaktør.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Aftenposten kommer ikke til å ta fra deg prisen som årets osloborger selv om jeg er sterkt, sterkt uenig med deg i de synspunkter som det har kommet fram at du har uttrykt på sosiale medier, sa Aftenpostens sjefredaktør Espen Egil Hansen til Mohsan Raja i et dialogmøte om kåringen tirsdag kveld. Bakgrunnen for at prisen ikke trekkes er at Raja ble nominert og fikk flest stemmer for sitt frivillige arbeid, der han i flere måneder jobbet døgnet rundt for flyktninger som ankom Politiets utlendingsenhet på Tøyen, ifølge Hansen.

Hansen skriver at han har tvilt seg fram til at det vil være feil å frata Raja prisen i et innlegg i Aftenposten samme kveld.

Kontroversielle uttalelser

I ettertid av kåringen har det dukket opp flere kontroversielle uttalelser på Facebook, og Raja uttalte seg tidligere tirsdag at han vurderte å gi fra seg prisen.

Raja skal ha kommet med svært kontroversielle uttalelser om terrorangrepene i USA 11. september 2001 og om homofile. Raja sa til VG tidligere tirsdag ettermiddag at han vurderte å gi fra seg prisen.

– Jeg vurderer det nå, og skal diskutere med venner og familie hva jeg skal gjøre. For meg er det viktig å få oppmerksomhet om flyktningenes behov. Nå handler alt sammen isteden om hva jeg har skrevet på Facebook, sier Raja til avisen.

– Hvis det står mellom min tro og denne utmerkelsen, så klarer jeg meg fint uten denne tittelen, sier han.

Stang:– Bør be om unnskylding

– Når vi ser at selv en person, som gjør en så fantastisk innsats for flyktninger, har hatt sånne holdninger i bunnen, så er det skremmende, sier tidligere ordfører i Oslo, Fabian Stang til VG.

Stang mener at Rajas holdninger ikke er forenlige med det tolerante Oslo. Han ble selv kåret til årets osloborger i 2011, og han mener Raja skylder en beklagelse i mye sterkere grad en han hittil har gjort.

– Slik jeg ser det, etter å ha fått en slik pris, så skylder han å beklage tidligere uttalelser i mye sterkere grad en han hittil har gjort, legger han til.

Kritisk til homofili

Raja har blant annet sagt at «forhold med det samme kjønn er ikke tillat i islam», og at han derfor mener det blir feil å støtte homofile.

– Jeg kan bare si at jeg respekterer alle mennesker. Men jeg er også muslim, og islam sier at homofili er forbudt. Jeg mener at folk får leve som de vil. Jeg respekterer det, men kan ikke støtte det, sier Raja.

Aftenpostens sjefredaktør Espen Egil Hansen sier kandidatene som foreslås blir sjekket, men at denne sjekken burde vært grundigere, slik at leserne hadde hatt et bedre utgangspunkt før de stemte.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus