Kinesisk menneskerettsadvokat fikk betinget dom

Menneskerettsaktivisten Pu Zhiqiang ble tirsdag dømt til tre års betinget fengsel for å ha oppfordret til etnisk hat og å provosere fram uro.
Foto: Petar Kujundzic / Reuters / NTB scanpix
Menneskerettsaktivisten Pu Zhiqiang ble tirsdag dømt til tre års betinget fengsel for å ha oppfordret til etnisk hat og å provosere fram uro. Foto: Petar Kujundzic / Reuters / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Beijing (NTB-Reuters-AFP): Den kinesiske advokaten og menneskerettsaktivisten Pu Zhiqiang (50) er dømt til tre års betinget fengsel, noe som åpner for at han kan løslates fra varetekt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det melder den statlige TV-kanalen CCTV, som også opplyser at Pu godtok dommen og ikke kommer til å anke. Analytikere sier dommen er konstruert på en måte som gjør at han ikke må i fengsel.

Pu var tiltalt for å ha oppfordret til etnisk hat og provosert fram uro. Han risikerte inntil åtte års fengselsstraff, men slapp altså unna med en betinget dom.

Pu ble pågrepet av politiet i mai i fjor etter å ha deltatt på en minnemarkering for hendelsene på Den himmelske freds plass. Siden har han sittet i varetekt.

I forrige uke ble det tilløp til basketak blant advokatens støttespillere, politi og journalister da rettssaken startet i Beijing. Pu er regnet som en av Kinas mest frittalende dissidenter og har som advokat representert mange andre aktivister.

Vestlige menneskerettsorganisasjoner har kalt rettssaken mot Pu den mest alvorlige inngripenen mot menneskerettigheter i Kina på to tiår. Derfor blir saken av mange regnet som svært viktig. (©NTB)