KS: – Ti ganger mer på naturskader enn på forebygging

Illustrasjonsfoto: Heiko Junge / NTB scanpix
Illustrasjonsfoto: Heiko Junge / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Oslo (NTB): Mellom 2011 og 2013 betalte Naturskadefondet og Naturskadepoolen rundt 5,8 milliarder til reparasjoner av naturskader. I samme periode brukte NVE millioner på sikringstiltak.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er kommuneorganisasjonen KS som har foretatt en gjennomgang av naturskadeutbetalingene og sett på sikringstiltakene fra Norges vassdrags- og energidirektorat, skriver Vårt Land.

– Dette er en veldig uklok bruk av penger. Vi bruker ti ganger mer på reparasjon enn på forebygging. Men i det lange løp vil det bli mye billigere å gjøre noe nå, sier styreleder Gunn Marit Helgesen i KS.

Hun er bekymret for at vi ikke er forberedt på de skadene ekstremvær vil bringe i fremtiden. I en rapport fra det såkalte Overvannsutvalget i desember anslås skader fra overvann fra nedbør og snøsmelting å koste 100 milliarder kroner de neste 40 årene. En annen rapport, som ble overlevert Miljødirektoratet i desember, viser at det blir mer nedbør, stigende havnivå, mer flom og lengre perioder med tørke fram mot år 2100.

Helgesen mener dagens forsikrings- og finansieringssystemer ikke tar hensyn til klimatilpasning.

– I dag er det sånn at om en bru raser som følge av flom, kan man bygge den opp til dagens standard. Men forsikringen dekker ikke bygging av en forsterket utgave som kan sikre at den ikke raser på ny om to år. (©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus