Dødsfall etter hjerteinfarkt mer enn halvert

Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Fra 1991 til 2014 er antall dødsfall på grunn av hjerteinfarkt redusert med drøyt 60 prosent. Lavere kolesterol, bedre kosthold og bedre medisinsk behandling er blant de viktigste årsakene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I 1991 døde 10.830 personer i Norge av hjerteinfarkt. I fjor var tallet 4.094, skriver Aftenposten. Samtidig har befolkningen økt.

– I aldersgruppen 40-69 år har dødelighet av hjerteinfarkt falt fra 415 dødsfall per 100.000 innbygger i 1970 til 95 dødsfall per 100.000 innbygger i 2010. Altså en nedgang på nesten 80 prosent, sier overlege og professor Kaare Harald Bønaa. Han leder et forskningsprosjekt for å prøve å forklare nedgangen.

Også andre vestlige land, inkludert USA, har opplevd den samme trenden som Norge.

Les også: Med hjerte på skjermen

– Det har funnet sted en hjerterevolusjon som vi til nå ikke har kunnet forklare, sier Bønaa. Men nå slår den norske forskningen, der nesten 30.000 personer har deltatt, fast at nedgangen i hovedsak skyldes forhold som kan påvirkes ved endring i livsstil og bruk av forebyggende medisin.

Les også: Rishospitalet tok ut pasients hjerte, men donorhjertet kom aldri

Forskerne har målt risikofaktorer for hjertesykdom hos de samme personer gjentatte ganger.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus