Butikker får bonus for kredittsalg

Illustrasjonsfoto: Heiko Junge / NTB scanpix
Illustrasjonsfoto: Heiko Junge / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Oslo (NTB): Butikker som får kunder til å inngå avbetalingsavtale, kan få bonus av betalingsleverandørene. Moralsk forkastelig, mener butikkeier.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Alexander Arnesen, som driver leketøyskjeden Sprell sammen med kona Hege Alnæs Arnesen, ble klar over praksisen da han spurte sin betalingsleverandør hvorfor Sprell fikk så dårlige vilkår, skriver Dagens Næringsliv. Svaret var at de ikke tilbød kundene avbetaling. Dersom han fikk kundene til å handle på avbetaling, ble han lovet en bonus.

– Jeg ble irritert. Jeg skjønte at de ville betale oss for å bruke våre kunderelasjoner til å selge et finansielt produkt jeg ikke ville anbefalt noen, sier Arnesen, som kaller praksisen moralsk forkastelig. Delbetaling og avbetaling kommer ofte med svært høye renter. Selskapet Sprell benytter, sier de ikke lenger tilbyr den typen provisjon Arnesen ble tilbudt.

Forbrukerkoordinator Anders N. Kvam i Finanstilsynet sier de har sett på flere avtaler mellom finansieringsselskaper og butikker. Han reagerer blant annet på den høye godtgjørelsen butikkene tilbys, som 1,5 prosent i Sprells tilfelle.

– Vi synes provisjonsstrukturen kan være uheldig. Særlig at provisjonen øker såfremt kunden ikke betaler gjelden i den rentefrie perioden, sier Kvam. Tilsynet etterlyser også bedre informasjon til dem som handler på avbetaling. (©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus