Rajoy går for spansk koalisjonsregjering

Mariano Rajoy og hans Partido Popular vil forsøke å danne koalisjonsregjering for å beholde makten i Spania.
Foto: Marcelo del Pozo / Reuters / NTB scanpix
Mariano Rajoy og hans Partido Popular vil forsøke å danne koalisjonsregjering for å beholde makten i Spania. Foto: Marcelo del Pozo / Reuters / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Madrid (NTB-AFP-Reuters): Spanias statsminister Mariano Rajoy sier han vil forsøke å danne en koalisjonsregjering, selv om hans parti gikk kraftig tilbake i søndagens valg.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det konservative Partido Popular er fortsatt Spanias største parti, men får kun 123 seter i nasjonalforsamlingen, langt unna de 176 setene som kreves for rent flertall. Dermed er PP avhengig av andre partier for å bli sittende med makten.

– Jeg vil forsøke å forme en regjering, en stabil regjering, sa Rajoy til støttespillerne som hadde samlet seg utenfor partiets hovedkvarter i Madrid natt til mandag.

– Vi må ha mange samtaler, forhandle og komme til enighet, la han til mens folkemassene ropte «Spania! Spania!».

Samtidig understreket han at det er viktig å opprettholde reformene som har sendt økonomien i landet på riktig kurs.

Søndagens valgthriller markerte slutten på det tradisjonelle «topartisystemet» som har preget spansk politikk i 40 år. Venstrepartiet Podemos og det relativt ferske sentrumspartiet Ciudadanos har kapret mange spanjoler som ønsker nye krefter inn på den politiske scenen og blir partier å regne med i forhandlingene om ny regjering. (©NTB)