Rajoy går for spansk koalisjonsregjering

Mariano Rajoy og hans Partido Popular vil forsøke å danne koalisjonsregjering for å beholde makten i Spania.
Foto: Marcelo del Pozo / Reuters / NTB scanpix
Mariano Rajoy og hans Partido Popular vil forsøke å danne koalisjonsregjering for å beholde makten i Spania. Foto: Marcelo del Pozo / Reuters / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Madrid (NTB-AFP-Reuters): Spanias statsminister Mariano Rajoy sier han vil forsøke å danne en koalisjonsregjering, selv om hans parti gikk kraftig tilbake i søndagens valg.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det konservative Partido Popular er fortsatt Spanias største parti, men får kun 123 seter i nasjonalforsamlingen, langt unna de 176 setene som kreves for rent flertall. Dermed er PP avhengig av andre partier for å bli sittende med makten.

– Jeg vil forsøke å forme en regjering, en stabil regjering, sa Rajoy til støttespillerne som hadde samlet seg utenfor partiets hovedkvarter i Madrid natt til mandag.

– Vi må ha mange samtaler, forhandle og komme til enighet, la han til mens folkemassene ropte «Spania! Spania!».

Samtidig understreket han at det er viktig å opprettholde reformene som har sendt økonomien i landet på riktig kurs.

Søndagens valgthriller markerte slutten på det tradisjonelle «topartisystemet» som har preget spansk politikk i 40 år. Venstrepartiet Podemos og det relativt ferske sentrumspartiet Ciudadanos har kapret mange spanjoler som ønsker nye krefter inn på den politiske scenen og blir partier å regne med i forhandlingene om ny regjering. (©NTB)