– Vi er rammet av en stor tragedie

 Sysselmannen sier det er stor snøskredfare på hele Svalbard.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sysselmann Kjersti Askholt informerte søndag formiddag om situasjonen etter skredet i Longyearbyen som krevde ett menneskeliv. Askholt kalte det hele en stor tragedie.

– Dette er en dag der flaggene er på halv stang. Vi har blitt rammet av en stor tragedie som berører oss alle sammen sterkt, sa sysselmann Kjerstin Askholt da hun ga en oppdatering på situasjonen søndag formiddag.

Det er fortsatt skredfare på hele Svalbard, og et ras har truffet en hytte hvor det heldigvis ikke var folk.

Kritisk

Blant de som ble skadd da snømassene veltet ned over husene, var det flere barn. For ett av dem er situasjonen alvorlig.

– Tilstanden for ett av barna er fortsatt svært alvorlig. De øvrige er lettere skadd, sier kommunikasjonsrådgiver Marit Einejord ved Universitetssykehuset Nord-Norge til NTB.

Overraskede raseksperter

Geolog Kjetil Brattlien forteller til TV 2 at selv ekspertene er overrasket over omfanget på skredet som gikk lørdag.

– Det er voldsomme greier. Utløpet har gått til 14 graders siktevinkel, som er svært langt. Det er nesten sånn at vi ikke har sett så lange utløp før, sier geologen.

– Hundrevis av tonn har truffet hvert av husene. Og det har vært i stor fart. Da sier det seg selv at det blir enorme ødeleggelser, forteller Brattlien.

180 evakuert

Til sammen 180 personer er evakuert etter snøskredet i Longyearbyen. Lørdag undersøkes området av geologer, som er overrasket over hvor stort skredet var.

Natt til søndag ble 59 personer evakuert. Evakueringen skjedde etter anbefaling fra skredeksperter fra Norges Geotekniske Institutt (NGI), som kom til Longyearbyen lørdag kveld.

Alle boliger mellom Sukkertoppen og Hilmar Rekstens vei evakueres, opplyser Sysselmannen på sitt nettsted.

Unormalt tung snø

Sandersen har analysert bildene som er tatt av snøskredet for VG.

– Her er bruddveggen helt sikkert to, tre, kanskje fire meter høy. Skredet er minst 100-200 meter langt. Med et skred som er på minst 50.000 kubikkmeter, blir dette voldsomt. Dette er også spesielt hardpakket, nærmest sementert snø som veier minst 300 kilo per kubikkmeter. Til sammenligning veier vanlig, tørr puddersnø rundt 30 kilo per kubikkmeter, sier Sandersen.

Seniorgeologen tror den kraftige vinden fredag er en medvirkende årsak til det massive snøskredet. Det blåste sent fredag kveld full storm utsatte steder på Svalbard.

¬Vi kjenner til at flere av områdene og husene rundt Longyearbyen ligger svært utsatt til for snøskred. Det har blant annet våre egne undersøkelser bekreftet. Når det blåser kraftig på de store platåene på Svalbard, drar vinden med seg mye snø. Når denne samler seg opp i leveggene, som her, og slipper, så blir skredene ofte store. Dette er den mest skadelige formen for snøskred vi har, sier seniorgeologen hos NGI til VG.

En mann i 40-årene omkom i det voldsomme snøskredet i Longyearbyen lørdag formiddag. Ytterligere ni personer, hvorav fire barn, ble skadd og fraktet til sykehus. For sju av dem er skadene lette, men ett barn er alvorlig skadd og ett er kritisk skadd.

Ny evakuering natt til søndag

Evakueringen skjer etter anbefaling fra skredeksperter fra Norges Geotekniske Institutt (NGI), som kom til Longyearbyen lørdag kveld.

120 personer var allerede evakuert etter skredet lørdag formiddag der en mann i 40-årene mistet livet. I tillegg ble fire barn og fem voksne skadd. For ett av de skadde barna er situasjonen alvorlig, mens tilstanden for et av de øvrige barna lørdag kveld var kritisk, meldte Universitetssykehuset Nord-Norge.

Les også: – Det er kaos, alt er knust

Roser lokalbefolkningen

Sysselmann Kjerstin Askholt roser innsatsen fra de mange frivillige.

etter snøskredet.

– Dette er en tung tid for Longyearbyen. Mange er sterkt berørt av denne ulykken, og noen har mistet en av sine nærmeste. Samtidig har det vært en formidabel innsats fra hele lokalsamfunnet. Uten den store innsatsen fra de mange frivillig, kunne ulykken fått et enda verre utfall, sier Askholt.

Også statsmininister Erna Solberg (H) berømmer hjelpeinnsatsen fra frivillige og organiserte etter skredet.

– Det er forferdelige bilder. Samtidig har jeg lyst til å berømme hjelpeapparatet som er satt i gang under ledelse av Sysselmannen. Det er et godt organisert hjelpearbeid, og mange som deltar i det på Svalbard. Det har blitt mobilisert raskt, sa Solberg til NTB lørdag ettermiddag.

Les også: Klamret seg fast i et hjørne mens huset seilte av gårde

Lavinehunder søker

Lørdag kveld holdt sysselmannen og de andre redningsinstansene en debrifing for alle som var involvert i redningsarbeidet. Om lag 90 personer møtte opp. Det ble også holdt et møte for befolkningen med informasjon om arbeidet på rasstedet og på sykehuset, skriver Sysselmannen på sine nettsider.

Om lag 100 personer deltok i redningsarbeidet etter skredet. Lørdag kveld søkte lavinehunder fra Tromsø i rasområdet uten at det ble funnet noen flere personer under snømassene. Ingen er meldt savnet, men søket med lavinehunder vil likevel bli gjenopptatt søndag morgen, melder Sysselmannen.

NRK skriver at det natt til søndag fortsatt ble lett i boligområdet som ble rammet. I det voldsomme snøskredet løsnet tusener av tonn med tung snø og raste med voldsom fart nedover siden på fjellet Sukkertoppen på østsiden av Longyearbyen og skjøv en hel rekke med de ikoniske spisshusene ned mot rekka nedenfor. Til sammen ti hus ble rammet.

Det er ikke snøskredvarsling på Svalbard, slik det er i Fastlands-Norge. Rune Engeset, seksjonssjef i Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) sier til NTB at det er planer om å komme i gang med prøvevarslinger i februar.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus