Geolog: Titusener av tonn med snø i skredet

Kaos rådet da en rekke hus ble skjøvet inn i en annen rekke i snøskredet i Longyearbyen lørdag formiddag. Foto: NTB scanpix.
Kaos rådet da en rekke hus ble skjøvet inn i en annen rekke i snøskredet i Longyearbyen lørdag formiddag. Foto: NTB scanpix. Foto: NTB scanpix

Seniorgeolog Frode Sandersen ved Norges Geotekniske Institutt mener snøskredet i Longyearbyen på Svalbard har bestått av titusener av tonn med snø.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sandersen har analysert bildene som er tatt av snøskredet for VG.

– Her er bruddveggen helt sikkert to, tre, kanskje fire meter høy. Skredet er minst 100-200 meter langt. Med et skred som er på minst 50.000 kubikkmeter, blir dette voldsomt. Dette er også spesielt hardpakket, nærmest sementert snø som veier minst 300 kilo per kubikkmeter. Til sammenligning veier vanlig, tørr puddersnø rundt 30 kilo per kubikkmeter, sier Sandersen.

Les også: Klamret seg fast i et hjørne mens huset seilte av gårde

Seniorgeologen tror den kraftige vinden fredag er en medvirkende årsak til det massive snøskredet. Det blåste sent fredag kveld full storm utsatte steder på Svalbard.

¬Vi kjenner til at flere av områdene og husene rundt Longyearbyen ligger svært utsatt til for snøskred. Det har blant annet våre egne undersøkelser bekreftet. Når det blåser kraftig på de store platåene på Svalbard, drar vinden med seg mye snø. Når denne samler seg opp i leveggene, som her, og slipper, så blir skredene ofte store. Dette er den mest skadelige formen for snøskred vi har, sier seniorgeologen hos NGI til VG.

En mann i 40-årene omkom i det voldsomme snøskredet i Longyearbyen lørdag formiddag. Ytterligere ni personer, hvorav fire barn, ble skadd og fraktet til sykehus. For sju av dem er skadene lette, men ett barn er alvorlig skadd og ett er kritisk skadd.

Les også: – Det er kaos, alt er knust

Personvernpolicy