USA reagerer etter folkeavstemningen i Rwanda

Rwandas president Paul Kagame kan bli en av Afrikas lengstsittende statsledere. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
Rwandas president Paul Kagame kan bli en av Afrikas lengstsittende statsledere. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

USA oppfordrer Rwandas president Paul Kagame til å respektere den eksisterende grunnloven selv om folket har stemt fram en endring som lar ham regjere til 2034.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– USA er skuffet over at det på kort varsel ble holdt en folkeavstemning som endrer Rwandas grunnlov og innfører unntak fra begrensningene for en presidentperiode, skriver Det hvite hus i en uttalelse.

– Samtidig som vi berømmer Rwandas folk for å utøve sine borgerrettigheter på en fredfull måte, beklager vi at opplegget for folkeavstemningen ikke ga tid og mulighet til en politisk debatt om konsekvensene av de nye forskriftene, heter det videre.

Les også: Overveldende flertall støtter Rwandas president

Grunnlovsendringen ble fredag stemt igjennom med 98,3 prosents flertall i folkeavstemningen. Den åpner for at Kagame (58), som i praksis har ledet landet siden 1994, kan velges som president fram til 2034. I utgangspunktet måtte han gått av i 2017.

Norge er også blant landene som er bekymret over utviklingen i Rwanda og mener grunnlovsendringen strider mot helt grunnleggende demokratiske prinsipper.

– Selv om suverene stater har anledning til å endre sin konstitusjon og sitt lovverk, vil en grunnlovsendring som i praksis kun tilgodeser én bestemt person svekke demokratiet, sa statssekretær Tore Hattrem (H) i Utenriksdepartementet til NTB tidligere i uken.

Les også: FN frykter nytt afrikansk folkemord