Løse takplater skaper fare på Svalbard

UVÆR: Vinden har revet taket av en brakken på Svalbard.
UVÆR: Vinden har revet taket av en brakken på Svalbard. Foto: Torgeir Prytz / NTB scanpix

Svalbardhallen i Longyearbyen er stengt fordi takplater kan løsne i den sterke vinden, men det er ikke meldt om skadde personer i stormen som rammer øygruppa.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lørdag formiddag er vinden på sitt sterkeste, opplyser Sysselmannen på Svalbard. Folk frarådes å bevege seg utendørs i området rundt skolen og i Nybyen.

Det er imidlertid ikke lenger fare for at det kan bli perioder med orkan.

– Det ser ikke ut til at det blir orkan, og da heller ikke ekstremvær. Vi avslutter derfor fase A med økt overvåking, sa vakthavende meteorolog Eldbjørg Moxnes ved Meteorologisk institutt til NTB rett før midnatt natt til lørdag.

Tak av brakke

Vinden rev taket av en brakke i Nybyen i Longyearbyen fredag kveld, men ingen oppholdt seg i brakka og ingen ble skadd, opplyser Sysselmannen.

– En bølgeblikkplate er løsnet fra taket på skolen og har havnet ved fotballbanen. Det høres ut som flere plater holder på å løsne. Svalbardhallen er stengt lørdag, og bedriftscupen i fotball er avlyst. Det er også løsnet tunge blikkplater fra kloakkrørene i området ved Galleriet, heter det i en melding.

Også fredag kveld ble folk bedt om å holde seg innendørs da det var ventet vindkast på opptil 45 meter i sekundet. De fleste har fulgt oppfordringen, sier kommunikasjonsrådgiver Tone Hertzberg hos Sysselmannen på Svalbard.

– Vinduene er dekket av snø, så det føles som å være inne i en snøhule. Det snør tett, og vinden øker stadig. Det blåser visst enda sterkere i Adventdalen utenfor byen, sa hun til NTB fredag kveld.

Fly innstilt

Uværet førte til at alle flyavganger fra Longyearbyen ble kansellert fredag. Men siden det er ventet at vinden vil avta lørdag, har SAS og Norwegian god tro på at ekstraflyene som da er satt opp ville kunne gå.

– Alle skal hjem til jul, sier kommunikasjonssjef Knut Morten Johansen i SAS til Svalbardposten.

Svein Nordahl bor i en restaurert hytte rett ved havet, like nedenfor flyplassen på Svalbard. Han fortalte til Nordlys at vinden allerede fredag ettermiddag hadde begynt å rive og slite rundt veggene hans.

– Jeg har jo bosatt meg her nettopp på grunn av at jeg er forferdelig glad i uvær, sier Nordahl.

Han forteller at han var inne i Longyearbyen en tur fredag, og at tilbaketuren ble mer som en langsom parkering.

– Sikten var så dårlig at man står mer i ro enn man kjører, forteller Nordahl.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus