Nå blir stalking straffbart

Justis- og beredskapsminister Anders Anundsen (Frp) foreslår en lovendring som gjør det mulig å straffe personforfølgelse med fengsel i fire år. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Justis- og beredskapsminister Anders Anundsen (Frp) foreslår en lovendring som gjør det mulig å straffe personforfølgelse med fengsel i fire år. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Alvorlig personforfølgelse – såkalt stalking – kan straffes med fengsel i fire år når lovforslaget som regjeringen fremmet fredag, blir vedtatt av Stortinget på nyåret.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– De som utsettes for personforfølgelse, får ofte svært begrenset bevegelsesfrihet. Forfølgelse kan være svært ødeleggende for livskvaliteten. Nå blir det mulig å straffe slik oppførsel strengt, sier justisminister Anders Anundsen (Frp) til NTB.

Han poengterer at det ofte er kvinner som utsettes for personforfølgelse. Ofte må offeret bytte jobb eller flytte, noen ganger til og med skifte navn.

Det bør ligge an til et bredt flertall på Stortinget for stalkingparagrafen, all den tid det var et bredt flertall på Stortinget som ba regjeringen om å fremme en slik lovendring.

Anundsen sier skjerpingen vil gjøre det enklere å straffeforfølge stalkere.

– Problemet har vært manglende lovhjemmel. Tiltakene har til nå vært å idømme besøksforbud og eventuelt omvendt voldsalarm. Faren for fengselsstraff bør også ha en sterk preventiv virkning, mener justisministeren.

Les også: Norge dømt for urett­fer­dig ret­ter­gang